Ηπια αντίδραση στο Χ.Α. μετά τη διόρθωση

Ηπια αντίδραση στο Χ.Α. μετά τη διόρθωση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά αλλά με ισχυρή μεταβλητότητα «απάντησε» το ελληνικό Χρηματιστήριο στο sell-off της Δευτέρας, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει ωστόσο «τοίχο» στις 765 μονάδες, χάνοντας έτσι σημαντικό μέρος των κερδών που σημείωνε στην αρχή της συνεδρίασης. Το σημαντικό πάντως είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ότι η αντίδραση των αγοραστών μετά τη διόρθωση ήταν άμεση, ειδικά τη στιγμή που το κλίμα στις διεθνείς αγορές παρέμεινε αρνητικό, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει σημαντικές στηρίξεις από τις τράπεζες και αρκετά blue chips (ΔΕΗ +4,48%, Jumbo +1,89%, Μυτιληναίος +1,84%).

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 758,97 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 765,85 μονάδες (+1,54%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται και πάλι σε χαμηλά επίπεδα και στα 43,53 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,60% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,89%. Στο +1,28% και τις 620,72 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, με την Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη 2,04% και να ακολουθούν οι Εθνική (+1,58%), Πειραιώς (+0,97%) και Alpha Bank (+0,62%).

Το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν σημαντικά «ορόσημα», τα οποία μπορούν να δώσουν νέα ισχυρή ώθηση στην αγορά αλλά και στον τζίρο. Μεταξύ αυτών είναι η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI της επόμενης εβδομάδας, όπου υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες επανόδου της Eurobank και της Εθνικής στον βασικό δείκτη της Ελλάδας, κάτι που θα προκαλέσει αξιοσημείωτες εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α., ενώ στο τραπέζι παραμένει και η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εντός του μήνα.

Πάντως, το σκηνικό στις διεθνείς αγορές έχει αλλάξει, με την αβεβαιότητα καθώς και τη μεταβλητότητα να αυξάνονται. Με αυτά τα δεδομένα, η αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου γίνεται ένα ακόμη πιο δύσκολο στοίχημα, όπως επισημαίνει o Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Οι θετικοί καταλύτες του προηγούμενου διαστήματος (υποχώρηση επιτοκίων ομολόγων, αναβάθμιση της Ελλάδας, έξοδος στις αγορές) θα εξαντλήσουν τη δυναμική τους εάν δεν συνεχιστούν και οι μεταρρυθμιστικές δράσεις, ένα πεδίο στο οποίο υπάρχει στασιμότητα λόγω του πολιτικού σκηνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή