Εντονη ανησυχία προκαλεί στους θεσμούς η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ

Εντονη ανησυχία προκαλεί στους θεσμούς η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενημέρωση για την κατάσταση της ΔΕΗ ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των θεσμών από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, εστιάζοντας στα δραματικά αποτελέσματα του 2018 και στα μέτρα που θα ληφθούν για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας. Ο υπουργός καθησύχασε τους συνομιλητές του επιχειρηματολογώντας στη βάση στοιχείων που είχε δημοσιοποιήσει το υπουργείο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Η αναφορά σε ζημίες άνω των 900 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ είναι, σύμφωνα με το υπουργείο, παραπλανητική ως προς την εικόνα και το μέλλον της επιχείρησης.

Το 2018, αν και καταγράφηκαν λειτουργικά κέρδη (θετικά ΕΒΙTDA κατά 260 εκατ. ευρώ), το τελικό αποτέλεσμα είχε αρνητικό πρόσημο. Πλην όμως, κατά το υπουργείο, μια προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων πείθει ότι πρόκειται για κάτι συγκυριακό, καθώς σχετίζεται με παράγοντες που είτε είναι εξωγενείς, όπως η αύξηση της επιβάρυνσης για δικαιώματα CO2, είτε δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια (π.χ. κατάργηση ΝΟΜΕ). Αναφέρεται επίσης στην επιβάρυνση των αποτελεσμάτων από εφάπαξ λογιστικές εγγραφές. Οσον αφορά το θέμα της εισπραξιμότητας, θετικά θα λειτουργήσει η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, αφού θα ελαφρύνει κατά 53% το κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές. Θα βελτιώσει επίσης σημαντικά τη ρευστότητα της ΔΕΗ, αφού θα περιορίσει αντιστοίχως τα ποσά που καταβάλλει στο Δημόσιο για ΦΠΑ από ανείσπρακτους λογαριασμούς ρεύματος.

Το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ, πάντως, θα μπορούσε να αποτελέσει και έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ στην περίπτωση που η εταιρεία αποφασίσει να μην το μετακυλήσει στην κατανάλωση. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τους θεσμούς βρέθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, αλλά και η πορεία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με τη συζήτηση να έχει ωστόσο ενημερωτικό κυρίως χαρακτήρα, αφού η συγκυρία των ευρωεκλογών σε διάστημα τριών εβδομάδων και η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη συνέχεια μεταθέτουν τον ουσιαστικό έλεγχο των θεμάτων στην τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Ο κ. Σταθάκης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, ενημέρωσε για την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσα στον μήνα, ενώ για τα ΕΛΠΕ είπε ότι θα ληφθούν αποφάσεις σε συνεννόηση με τον άλλο εταίρο (Ομιλος Λάτση) μέσα στο επόμενο διάστημα. Οσον αφορά την αποεπένδυση, ο υπουργός ενημέρωσε για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στις 28 Μαΐου και μετέφερε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επενδυτική ανταπόκριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή