Στις 120 δόσεις οι οφειλές για τα rebates

Στις 120 δόσεις οι οφειλές για τα rebates

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το ελληνικό Δημόσιο επαναφέρει στο προσκήνιο η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας από τις εταιρείες να αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ τα ποσά που οφείλουν μέσω rebate, τα οποία αφορούν τα έτη 2006, 2007, 2008. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Υγείας απέστειλε σε φορείς της φαρμακοβιομηχανίας προσχέδιο τροπολογίας στο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις, όπου ορίζεται η διαδικασία είσπραξης των οφειλόμενων ποσών για τα προαναφερόμενα έτη μέχρι και σε 120 συνεχείς μηνιαίες δόσεις. Σε αυτό το προσχέδιο αναφέρεται επίσης ότι οφειλές rebate για την περίοδο έως το τέλος του 2011 που έχουν βεβαιωθεί από την εφορία θα καταβληθούν επίσης μέχρι και σε 120 δόσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές  φαρμακοβιομηχανίες –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– έχουν ήδη αποπληρώσει το οφειλόμενο ποσό των 40 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009-2010.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι υπάρχουν ορισμένα νομικά κωλύματα, καθώς για τα έτη 2006-2008 δεν υπήρχαν «διαφανή, επαληθεύσιμα και αντικειμενικά στοιχεία» που να δείχνουν τι δαπανούσαν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης για την προμήθεια φαρμάκων. «Υπήρχαν μόνο στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις της εκάστοτε εταιρείας», τονίζει στην «Κ» πηγή της αγοράς. Σημειώνεται ότι το rebate συνιστά μια υποχρεωτική έκπτωση που επιβάλλεται στις εταιρείες για τα φάρμακα που πωλούν προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αποτελεί ένα είδος εισφοράς προς το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου, έκαναν λόγο για ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο την περίοδο 2006-2010, καθώς δεν εισέπραξε μέσω του rebate τα ποσά που έπρεπε να εισπράξει από τις φαρμακευτικές εταιρείες, κατηγορώντας ουσιαστικά τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ολιγωρία. Μάλιστα, τότε, τα αρμόδια υπουργεία είχαν μιλήσει για δώρο ύψους 241 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές εταιρείες, απαντώντας εμμέσως και στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, με αφορμή σχετική τροπολογία του υπουργού Υγείας, νωρίτερα τον ίδιο μήνα. Στη σχετική ανακοίνωση των υπουργείων Υγείας και Εργασίας αναφέρεται πως για τα έτη 2006 και 2007 τα συνολικά οφειλόμενα ποσά ήταν ύψους 134 εκατ. ευρώ, για το 2008, 67,2 εκατ. ευρώ και για το 2009-2010, 40 εκατ ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό είναι «αμιγώς πολιτικό», ενώ ανέφεραν ότι τότε οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν ζητήσει συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία, η οποία, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ενστάσεις υπάρχουν και όσον αφορά τη δυνατότητα που δίνεται στις εταιρείες για την καταβολή των ποσών σε δόσεις. Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο τροπολογίας γίνεται αναφορά στην καταβολή των οφειλών από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε έως και 120 δόσεις, ενώ κύκλοι της αγοράς ζητούν αυτές να αποπληρωθούν αποκλειστικά και μόνο σε 120 δόσεις. Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως από το 2012 έχει επιβληθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες rebate και clawback ύψους τουλάχιστον 4,4 δισ. ευρώ λόγω υπέρβασης του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή