Μεγάλη πτώση στο Χ.Α., πιέσεις στις τράπεζες

Μεγάλη πτώση στο Χ.Α., πιέσεις στις τράπεζες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών –όπως και η αγορά των ελληνικών ομολόγων– την «επομένη» των εξαγγελιών της κυβέρνησης, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τις 750 μονάδες, τη στιγμή που το διεθνές κλίμα συνέχισε να είναι επιφυλακτικό, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση του τζίρου, ο οποίος κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα μετά τις αργίες του Πάσχα. Η πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο «κόκκινο» και στα χαμηλά ημέρας, με εξαίρεση για άλλη μία φορά τη μετοχή της ΔΕΗ (+2,29%), ενώ πολλοί ήταν οι τίτλοι από τη μεσαία, καθώς και τη μικρή κεφαλαιοποίηση, οι οποίοι έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν έντονο προβληματισμό με την πορεία αυτήν τη εβδομάδα, βλέποντας πως και διεθνώς η μεταβλητότητα είναι έντονη, ενώ επισημαίνουν πως οι shorts –οι οποίοι αν και παραμένουν στο Χ.Α. και ειδικά στις μετοχές των τραπεζών, διατήρησαν σχετικά περιορισμένη την κινητικότητά τους το τελευταίο διάστημα– δεν θέλουν και… πολύ να επανέλθουν δριμύτεροι, επηρεάζοντας έντονα το κλίμα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 743,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,91 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,93%, στις 1.928,13 μονάδες, ενώ στο -1,61% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.115,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, κλείνοντας στο -4,03% και στις 595,70 μονάδες, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-7,60% σε χαμηλό ημέρας) και ακολούθησαν η Alpha Bank με πτώση 4,32% (και σε χαμηλό ημέρας επίσης), η Eurobank στο -4,26% και η Εθνική Τράπεζα στο -1,55%.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας AXEΠΕΥ, σχολιάζοντας το νέο πακέτο παροχών που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση με μέτρα που μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση και χαρακτηρίζονται θετικά, η μονιμότητα ενός μέτρου διασφαλίζεται μόνο από την ποιοτικά ανοδική πορεία των μεγεθών της οικονομίας. Οπως προσθέτει, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για τη στάση των Ευρωπαίων. Παράλληλα, ο κ. Καυκάς αναφέρει πως οι επόμενες συνεδριάσεις για τους αμερικανικούς δείκτες χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς αν συνεχίσουν οι πιέσεις, νομοτελειακά θα συμπαρασύρουν Ευρώπη και Χ.Α. σε χαμηλότερα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή