Ισχυρές πιέσεις για δεύτερη ημέρα στο Χ.Α.

Ισχυρές πιέσεις για δεύτερη ημέρα στο Χ.Α.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με την αγορά να έχει εγκλωβιστεί σε κύμα εξωτερικών και εσωτερικών αρνητικών εξελίξεων, με την κλιμάκωση των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας να στέλνει τις διεθνείς μετοχές στο «κόκκινο», αλλά και τις παροχές της ελληνικής κυβέρνησης και την πολιτική αντιπαράθεση να αυξάνουν τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από την Ελλάδα, πιέζοντας έντονα ομόλογα και Χ.Α. Αν και κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι απώλειες «μαζεύτηκαν» κάπως, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από τις 730 μονάδες, χάνοντας σημαντικές στηρίξεις, ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις συγκεντρωθήκαν στις τραπεζικές μετοχές και στη ΔΕΗ (-5,87%). Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε λίγες μόνο συνεδριάσεις, από την αρχή της εβδομάδας έως χθες, το Χ.Α. έχει υποχωρήσει 6% επιστρέφοντας στα επίπεδα του τέλους Μαρτίου.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,94%, στις 728,62 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 723,35 μονάδες, με πτώση της τάξης του 2,65%, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,22 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,61%, στις 1.897,09 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,95%, στις 1.104,56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης περιόρισε τις ισχυρές απώλειες που σημείωνε ενδοσυνεδριακά και οι οποίες έφθασαν το -4,76% και έκλεισε με πτώση 2,92%, στις 578,29 μονάδες. Η μετοχή της Πειραιώς σημείωσε πτώση 8,34%, η Eurobank έκλεισε στο -3,97%, η Alpha Bank υποχώρησε 1,85% και η Εθνική έκλεισε στο -1,05%.

Η εξελισσόμενη έντονη πτωτική κίνηση των δύο τελευταίων ημερών εδράζεται σε συγκεκριμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. O βασικότερος εξωτερικός παράγοντας παγκόσμιας αστάθειας είναι η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, ενώ μεταξύ των εσωτερικών παραγόντων είναι η ανακοινωμένη παροχολογία της κυβέρνησης και η επίδρασή της στα μεγέθη του ψηφισμένου προϋπολογισμού που δημιουργεί συγκρατημένη ανησυχία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η αντίδραση του ΔΝΤ σε αυτήν, το πολιτικό σκηνικό που συνεχίζει να παραμένει ασταθές, η γεωπολιτική ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τα δημοσιευμένα μακροοικονομικά στοιχεία που συνεχίζουν να δημιουργούν αντικρουόμενη εικόνα για την ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή