Στα 21,3 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου Eurolife το 2018

Στα 21,3 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου Eurolife το 2018

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη προ φόρων ύψους 198,3 εκατ. ευρώ κατέγραψε κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση ο όμιλος Eurolife ERB, με τα έσοδα από επενδύσεις να δίνουν ισχυρή ώθηση στη συνολική κερδοφορία, ενώ θετικό ήταν και το λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου με κέρδη 21,3 εκατ. ευρώ.

Οι θετικές επιδόσεις του ομίλου Eurolife ERΒ, που ανήκει κατά 80% στον όμιλο Fairfax και κατά 20% στον όμιλο της Eurobank, σημειώθηκαν σε μια δύσκολη χρονιά τόσο στο μέτωπο των αποδόσεων των μετοχικών και σταθερών τίτλων, όσο και σε επίπεδο ασφαλιστικών ζημιών.

Σημαντικά ασφαλιστικά γεγονότα, όπως η πυρκαγιά στην εταιρεία Sunlight, η καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, οι πλημμύρες στη Μάνδρα κ.ά., επιβάρυναν τα αποτελέσματα συνολικά του ασφαλιστικού κλάδου και φυσικά και της Eurolife, η οποία ωστόσο σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, πέτυχε να παραμείνει στο top 10 των πιο κερδοφόρων εταιρειών για το 2018, επιτυγχάνοντας αποδόσεις χαρτοφυλακίου της τάξης του 2,8% για τους ασφαλισμένους της και  υψηλή μερισματική απόδοση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της εταιρείας, τα ασφάλιστρα του 2018 διαμορφώθηκαν στα 436 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά περίπου 10%, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων στη στροφή που πραγματοποίησε η εταιρεία σε προγράμματα περιοδικού ασφαλίστρου, υποκαθιστώντας τα προγράμματα εφάπαξ καταβολής. Η Eurolife ERB διατήρησε τα μερίδια αγοράς της, που σε επίπεδο ομίλου διαμορφώνονται στο 11%, με τη βασική δραστηριότητα να αποτελεί ο κλάδος ζωής στον οποίο η εταιρεία έχει μερίδιο αγοράς 20%, ενώ στο 3% διαμορφώνεται το μερίδιό της στις γενικές ασφάλειες.

Σε δηλώσεις του χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εκτίμησε ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την έναρξη της κρίσης με μείωση του τζίρου του από τα 5,5 δισ. ευρώ στα 3,9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018, θα ανακτήσει δυνάμεις υπό το βάρος της υποχώρησης των κοινωνικών παροχών.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου «ο Ελληνας παραμένει επικίνδυνα υπο-ασφαλισμένος» και ο κλάδος, ο οποίος τα χρόνια της κρίσης κέρδισε σε όρους αξιοπιστίας, ενισχύοντας αλματωδώς τα κεφάλαιά του, θα αρχίσει σταδιακά να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, καθώς ολοένα και περισσότερο γίνεται αντιληπτή η σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης όχι μόνο στο σκέλος της αποταμίευσης, αλλά και στο σκέλος της κάλυψης από φυσικές καταστροφές.

Επέμεινε ωστόσο ότι με δεδομένο το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, απαιτείται να δοθούν κίνητρα από το κράτος, που θα αναδείξουν τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης ως συμπληρωματικού φορέα ενίσχυσης της προστασίας των πολιτών απέναντι στις καταστροφές από φυσικά ή έκτακτα φαινόμενα και στην αβεβαιότητα που συνεχίζει να υπάρχει για τις μελλοντικές συντάξεις.

Η σημασία του κλάδου αποτυπώνεται στα στοιχεία για τις αποζημιώσεις που κατέβαλε η Eurolife το 2018, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 194 εκατ. ευρώ, και αφορά αθροιστικά ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής και γενικών ασφαλίσεων, καθώς και πληρωμές εγγυημένων κεφαλαίων και αξιών εξαγοράς ασφαλιστηρίων ζωής σε Ελλάδα και Ρουμανία. Το 2018, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, υπήρξε επίσης μια παραγωγική χρονιά και από πλευράς επενδύσεων σε υποδομές, με έργα που έφτασαν τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο όμιλος ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό του (+3% έναντι 2017) με προσλήψεις νέων στελεχών από διαφορετικούς κλάδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή