Δύσκολο στοίχημα ο «γάμος» μεταξύ ΣΙΔΜΑ και «Μπήτρος»

Δύσκολο στοίχημα ο «γάμος» μεταξύ ΣΙΔΜΑ και «Μπήτρος»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H ισχύς εν τη ενώσει» είναι το σύνθημα που θέλουν να περάσουν οι συντελεστές της συγχώνευσης των εταιρειών Σιδεμπορικής Μακεδονίας (ΣΙΔΜΑ) και «Μπήτρος Μεταλλουργική». Πρόκειται για πρωτόγνωρο εγχείρημα στην επιχειρηματική ιστορία της χώρας, όπου δύο βιομηχανικές επιχειρήσεις, «ρημαγμένες» από τη μακρόχρονη κρίση, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μέλλον. Η έκβαση του εγχειρήματός τους δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά φαίνεται να υπάρχουν κάποιες καλές πιθανότητες ευόδωσης.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η ΣΙΔΜΑ, η «Μπήτρος Μεταλλουργική» και οι πιστώτριες τράπεζες των δύο επιχειρήσεων ήρθαν σε συμφωνία –μνημόνιο συνεργασίας (MoU) το ονομάζουν– βάσει της οποίας η ΣΙΔΜΑ θα απορροφήσει τη μεταλλουργική δραστηριότητα του ομίλου «Μπήτρος». Η κίνηση αυτή ουσιαστικά οδηγεί περισσότερο από το 90% της δραστηριότητας του ομίλου «Μπήτρος» στη ΣΙΔΜΑ. Η νέα εταιρεία που θα σχηματιστεί –εφόσον όμως όλα πάνε καλά– θα μετονομαστεί σε ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική. Θα έχει νέα χρηματο-οικονομική διάρθρωση, ενώ παράλληλα θα γίνει αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων υπέρογκων δανειακών υποχρεώσεων των δύο επιχειρήσεων.

Hδη η υπογραφή του μνημονίου και η αποδοχή της πρότασης λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, που έγινε αποδεκτή από όλες τις πλευρές, μετέθεσαν (υπό συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις) τον χρόνο καταβολής δόσεων κεφαλαίου από τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε. έως τις 30/06/2019. Εφόσον δεν υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας, δεν αποκλείεται η καταβολή αυτή να καθυστερήσει περαιτέρω.

Στελέχη των δύο επιχειρήσεων χθες κράτησαν κλειστά χαρτιά σχετικά με τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έδιναν περιθώριο 45 έως 60 ημερών μέχρι να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειές του. Τέτοιες  λεπτομέρειες έχουν να κάνουν με τις αποτιμήσεις των δύο επιχειρήσεων (οι οποίες θα καθορίσουν τη σχέση ανταλλαγής μετοχών), την πιθανή κεφαλαιοποίηση μέρους των δανείων τους, ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των τραπεζικών υποχρεώσεων και την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού κ.λπ. Σχετικά με το προσωπικό και τις μονάδες παραγωγής των δύο επιχειρήσεων, τα εμπλεκόμενα στελέχη παρέμειναν επίσης φειδωλά σε δηλώσεις. Το μόνο που ανέφεραν ήταν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η ΣΙΔΜΑ στο τέλος του 2018 απασχολούσε 224 εργαζομένους και η «Mπήτρος Μεταλλουργική» 100 εργαζομένους.

Και οι δύο επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση, με τα έσοδά τους να κυμαίνονται περίπου στο 1/3 εκείνων της περιόδου προς της κρίσης. Η ΣΙΔΜΑ το 2008 είχε έσοδα 217 εκατ. ευρώ, ενώ η «Μπήτρος» την ίδια χρονιά είχε εμφανίσει 259 εκατ. ευρώ.

Είναι πρώτη φορά που δύο διαφορετικές επιχειρήσεις και έξι πιστώτριες τράπεζες κάθονται στο τραπέζι και συμφωνούν σε ένα σχέδιο εξυγίανσης των δραστηριοτήτων τους. Βεβαίως, η πίεση του υπέρογκου δανεισμού, που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ για τις δύο επιχειρήσεις, και η απουσία κεφαλαίου κίνησης δημιουργούν ικανές συνθήκες για τέτοια διαπραγμάτευση. Εντούτοις αυτές μπορεί να μην είναι αναγκαίες. Φαίνεται ωστόσο ότι οι (βασικοί) μέτοχοι των δύο επιχειρήσεων, αλλά και τα στελέχη των τραπεζών, επιθυμούν μια συνεργασία που θα καταστήσει το νέο σχήμα περισσότερο βιώσιμο στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον.

Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθάει και το γεγονός ότι συμμετοχή στη ΣΙΔΜΑ έχει ο όμιλος Viohalco, ο οποίος δεν θα επιθυμούσε μια «ενοχλητική» κατάρρευση. Σημειώνεται ότι, εκτός των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank Ergasias, Τράπεζα Πειραιώς), έκθεση στον δανεισμό των δύο μεταλλουργικών επιχειρήσεων έχουν οι τράπεζες HSBC France και Τράπεζα Αττικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή