Στα 61,9 εκατ. τα κέρδη του ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο

Στα 61,9 εκατ. τα κέρδη του ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά έσοδα και αύξηση κερδών παρουσίασε ο ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο του 2019. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε τη διανομή έκτακτου μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή, που θα διανεμηθεί από τα έσοδα της πώλησης της Τelekom Albania. To συνολικό μέρισμα ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΟΤΕ διέθεσε την Telekom Albania αντί του ποσού των 50 εκατ. ευρώ.

Το έκτακτο μέρισμα έρχεται μετά  το μέρισμα για τα κέρδη της χρήσης του 2018. Το μέρισμα για τη χρήση του περασμένου έτους ανέρχεται σε 0,46 ευρώ (0,35 ευρώ για το 2017) και αντιστοιχεί σε 221 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο ΟΤΕ θα διανείμει φέτος συνολικά στους μετόχους του περί τα 250 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2019, ο όμιλος ΟΤΕ παρουσίασε σταθερά έσοδα ύψους 908,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα οριακά (+0,2%) από τα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του 2018. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 333,2 εκατ. ευρώ (+6,4%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 61,9 εκατ. ευρώ (+36,6%). Η προσαρμοσμένη κερδοφορία, δηλαδή εξαιρουμένων των έκτακτων χρεώσεων/εσόδων, παρουσιάζει χαμηλότερους ρυθμούς μεταβολής.

Τα έσοδα βελτιώνονται κυρίως λόγω της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Επίσης, σε θετικό πρόσημο μπήκε και η κινητή στην Ελλάδα (+1,2%), παρόλο που συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Ωστόσο, οι δραστηριότητες στη Ρουμανία, αν και με μικρότερους ρυθμούς απ’ ό,τι στο παρελθόν, συνεχίζουν να υποχωρούν. Η μείωση των εσόδων στο α΄ τρίμηνο ανήλθε σε 4,4%.

Στα 61,9 εκατ. τα κέρδη του ΟΤΕ το α΄ τρίμηνο-1

«Ο όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε θετικά το έτος, με ένα ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι τάσεις της περασμένης χρονιάς παραμένουν και ότι παρά τις προκλήσεις ο όμιλος συνεχίζει να σημειώνει θετικές επιδόσεις. «Στη Ρουμανία», πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ, «βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης, μετά τις έκτακτες προβλέψεις στο τέλος του προηγούμενου έτους». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η οριακή υποχώρηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) του ομίλου αποδίδεται στην πτώση στη Ρουμανίας την οποία δεν κατάφερε να αντισταθμίσει η αύξηση της εγχώριας αγοράς.

Ο κ. Τσαμάζ, παραδέχθηκε ακόμη ότι το 2019 θα αποτελέσει άλλη μία πρόκληση για την κινητή τηλεφωνία, καθώς το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο επιβάλλει νέες χαμηλότερες χρεώσεις περιαγωγής. Η μείωση αυτή μπορεί να επιφέρει στον όμιλο ΟΤΕ ετήσια μείωση εσόδων 7 εκατ. ευρώ. Οι νέες μειώσεις θα εφαρμοστούν από 15 Μαΐου 2019 και φαίνεται ότι θα είναι σημαντικές, τουλάχιστον για τις χρεώσεις προς σταθερά και κινητά εντός της Ε.Ε.

Αναφορικά με τους πελάτες, στο τέλος α΄ εξαμήνου 2019, αύξηση σημειώθηκε στους πελάτες της Cosmote TV (+2,4% σε ετήσια βάση), στους ευρυζωνικούς πελάτες στην Ελλάδα (+6,5%) και πελάτες ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας (+44,5%).

Αντίθετα, σημειώθηκε υποχώρηση κατά 4,6% στους πελάτες κινητής στην Ελλάδα. Οι πελάτες Cosmote TV ξεπέρασαν τις 540.000, οι ευρυζωνικοί πελάτες το 1,92 εκατ. εκ των οποίων οι 0,59 εκατ. ήταν πελάτες συνδέσεων οπτικών ινών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή