Μέλος της διοίκησης της διεθνούς ρυθμιστικής αρχής των ελεγκτικών εταιριών IFIAR η Ελλάδα

Μέλος της διοίκησης της διεθνούς ρυθμιστικής αρχής των ελεγκτικών εταιριών IFIAR η Ελλάδα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητων Ελεγκτικών Αρχών (IFIAR: International Forum of Independent Audit Regulators) έγινε για πρώτη φορά η Ελλάδα. Η ελληνική ανεξάρτητη αρχή που εποπτεύει τους ορκωτούς λογιστές, η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.) αντιπροσωπεύει πια την χώρα στον διεθνή οργανισμό.

Θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Φόρουμ των αρχών που εποπτεύουν τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές απέκτησε η Ελλάδα (Ε.Λ.Τ.Ε.). Η εκλογή έγινε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του IFIAR που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρόδο υπό τη διοργάνωση της Ε.Λ.Τ.Ε. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΤΕ θέτει υποψηφιότητα και εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ. του IFIAR, ενδυναμώνοντας έτσι την παρουσία της χώρας σε συμβούλια διεθνών οργανισμών. Σημειώνεται πως στο IFIAR συμμετέχουν οι ομόλογες εποπτικές αρχές μεγάλων κρατών όπως οι ΗΠΑ (PCAOB), το Ηνωμένο Βασίλειο (FRC), η Γαλλία (H3C), η Γερμανία (AOB), η Ιαπωνία (CPAAOB / FSA), η Ολλανδία (AFM), η Σιγκαπούρη (ACRA), η Νότια Αφρική (IRBA), η Ελβετία (FAOA), το Άμπου Ντάμπι (ADAA), η Αυστραλία (ASIC) και ο Καναδάς (CPAB),

Η πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στο διεθνή οργανισμό ξεκίνησε από τον Α΄ Αντιπρόεδρο της ΕΛΤΕ Παναγιώτη Γιαννόπουλο ο οποίος και θα εκπροσωπεί την εποπτική αρχή της Ελλάδος στο νέο Δ.Σ. του IFIAR. Νέος πρόεδρος της IFIAR εκλέχθηκε ο Frank Schneider (FAOA, Ελβετία) με τον Duane Des Parte (PCAOB, ΗΠΑ) να εκλέγεται ως Αντιπρόεδρος.

Η εκπροσώπηση της Ελλάδας εκτιμάται πως δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής της ελληνικής εποπτικής αρχής στη λήψη αποφάσεων στις παγκόσμιες εξελίξεις στο χώρο της ελεγκτικής. Φιλοξένησε μάλιστα έτσι πριν λίγες μέρες στη Ρόδο το ετήσιο συνέδριο του IFIAR που έγινε υπό τη διοργάνωση της Ε.Λ.Τ.Ε.

Η διαρκής διανουλευση για θέματα ποιότητας του ελέγχου με τα μεγαλύτερα δίκτυα των ελεγκτικών εταιριών παγκοσμίως παραμένει σε υψηλή θέση στον κατάλογο των προτεραιοτήτων του IFIAR. Ειδικότερα, οι CEOs των έξι μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών παγκοσμίως(BDO, Deloitte, EY, Grant Thornton, KPMG και PwC) ανέπτυξαν διάλογο με τα μέλη του IFIAR και παρέθεσαν τις τρέχουσες δραστηριότητες των δικτύων τους για τη βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου σε παγκόσμια κλίμακα. Θέματα συζήτησης, αποτέλεσαν: η κουλτούρα των εταιρειών, οι προκλήσεις σχετικά με την πρόσληψη και τη διατήρηση του προσωπικού, οι προσπάθειες που απαιτούνται από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να κλείσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των προσδοκιών των χρηστών των οικονομικών καταστάσεων και των ελεγκτών των εταιρειών (expectation gap) καθώς και η παρακολούθηση και μέτρηση της ποιότητας του ελέγχου από τις ελεγκτικές εταιρείες.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που το φιάσκο της Folli Follie έχει εντείνει την προσπάθεια όλων των αρμόδιων ελληνικών αρχών να εξαφανιστούν τέτοια φαινόμενα με προεξάρχουσα την ΕΛΤΕ η οποία πιστώνεται, από όσους συμμετέχουν άμεσα στην υπόθεση της διαλεύκανσης της υπόθεσης, την σε βάθος δεκαετίας επαναξιολόγηση όλων των χρήσεων της «αμαρτωλής» ασιατικής θυγατρικής της Folli, παρά το γεγονός πως δεν αποτελεί αρμοδιότητα ή αντικείμενό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή