Εισαγόμενη πτώση 1,54% στο Χρηματιστήριο

Εισαγόμενη πτώση 1,54% στο Χρηματιστήριο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, λόγω της νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν άφησαν αλώβητο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπόρεσε να μείνει ανεπηρέαστο από το κύμα ρευστοποιήσεων, τη στιγμή μάλιστα που λίγο πριν ξεσπάσει το διεθνές αυτό sell-off κατέγραφε τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς. Αν και σημειώθηκε προσπάθεια αναστροφής του κλίματος ενδοσυνεδριακά, οι αγοραστές δεν κατάφεραν να κυριαρχήσουν και οι πιέσεις επέστρεψαν. Ετσι, οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο χθες τόσο στο Χ.Α. όσο και στα ομόλογα, τα οποία συνεχίζουν να επηρεάζονται –εκτός από τη διεθνή τάση των επενδυτών για αποφυγή του ρίσκου– και από τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει σε θεσμούς και αγορές οι προεκλογικές εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι οποίες ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του πρόσφατου ράλι, παρότι ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με θετικές διαθέσεις, γρήγορα βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, ενώ ισχυρές ήταν οι απώλειες και στα υπόλοιπα blue chips, με μόνον τις ΔΕΗ (+0,54%) και ΕΛΠΕ (+0,51%) να «διασώζονται» ανοδικά. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,54%, στις 724,65 μονάδες, και κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,83 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,50%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,17% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,65%, στις 583,08 μονάδες, και κοντά στα χαμηλά ημέρας επίσης. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Πειραιώς κλείνοντας στο -8,52% και ακολούθησαν η Eurobank στο -2,61%, η Alpha Bank στο -2,02% και η Εθνική στο -1,42%. Οπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης, διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, «τη Δευτέρα είχαμε ημερήσιο σήμα πώλησης σε όλους τους δείκτες και στους περισσότερους τίτλους και είναι λογικό τις επόμενες ημέρες να δούμε σημαντικές διακυμάνσεις που δύσκολα θα δώσουν, σύντομα, αγοραστικό σήμα, καθώς η αγορά θα χρειαστεί λίγο χρόνο πριν κάνει την επόμενη σοβαρή κίνηση. Πάντως, όπως εκτιμά, η διόρθωση, που ήταν επιβεβλημένη, βοηθάει σημαντικά την αγορά, μιας και προσελκύει επενδυτές που περίμεναν να πάρουν θέσεις, με τα ξένα funds το τελευταίο διάστημα να ψάχνουν και μικρότερες υγιείς εταιρείες για να τοποθετηθούν μεσοπρόθεσμα. Το πιο σημαντικό γεγονός που έχουμε μπροστά μας είναι οι εκλογές, ενώ είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν οι χρηματιστηριακές “συγκινήσεις”», όπως καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή