Τι προβλέπει η σύμβαση 7ήμερης λειτουργίας της «Παπαστράτος»

Τι προβλέπει η σύμβαση 7ήμερης λειτουργίας της «Παπαστράτος»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σύμφωνη γνώμη του 92% των εργαζομένων της «Παπαστράτος», αλλά και τη συναίνεση και υποστήριξη της κυβέρνησης, κατέστη δυνατή η μετατροπή του εργοστασίου της καπνοβιομηχανίας στον Ασπρόπυργο σε επταήμερης λειτουργίας – όχι όμως και επταήμερης εργασίας όπως κακώς αναφέρεται εσχάτως. Ετσι προχώρησε η Philip Morris στην επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στο εργοστάσιο της θυγατρικής της. Εργοστάσιο για το οποίο επιφυλάσσεται κομβικός ρόλος στη διεθνή παραγωγική δυναμικότητα της πολυεθνικής. Και επένδυση που σχετίζεται με τη στροφή της Philip Morris στον θερμαινόμενο καπνό και στις νέες τεχνολογίες. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μετά τη δριμεία κριτική του πρωθυπουργού σε δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα θετικά της επένδυσης στον Ασπρόπυργο. Και αυτό, παρά την επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2017 στη βιομηχανία «Παπαστράτος ΑΒΕΣ», οπότε και χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, που δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας. Και, επίσης, παρά την επικείμενη έναρξη της δεύτερης φάσης της επένδυσης, που θα αυξήσει παραγωγή, απασχόληση και εξαγωγές μετά την αδειοδότηση των ράβδων καπνού στην αμερικανική αγορά από τη FDA προ ολίγων ημερών.

Τι ισχύει, λοιπόν, σήμερα στον Ασπρόπυργο και πώς φτάσαμε ώς εκεί; Για την εικοσιτετράωρη (τρεις βάρδιες) και επταήμερη λειτουργία του εργοστασίου –που παράγει πλέον αποκλειστικά και μόνον ράβδους καπνούς για τις συσκευές IQOS και όχι συμβατικά τσιγάρα– έχει υπογραφεί σχετική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, που «όπως είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του εργατικού δικαίου, υπερισχύει όλων των άλλων συμβάσεων», εξηγούν στην «Κ» πηγές της ΓΣΣΕ, αλλά και εργατολόγοι. Ειδικότερα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7ήμερη βάση εισήχθη ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με τέσσερις ημέρες 8ωρης εργασίας, ακολουθούμενες από δύο ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων Γιώργο Δρούγκα, εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο περί τις 18 ημέρες επιπλέον αργίας ετησίως, ενώ ο μέσος χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας μειώνεται σε 37,3 ώρες αντί για 40, διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Ετσι η εταιρεία προσέλαβε επιπλέον εργαζομένους για να καλύψει τις ανάγκες για ανθρωποώρες. Προσλήψεις που ήδη έχουν φτάσει τις 250 και θα αυξηθούν σε 400 ή και παραπάνω ανάλογα με τις ανάγκες των διεθνών αγορών.

Η συμφωνία αυτή καταγράφεται στην επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπεγράφη στις 3 Απριλίου του 2018 και μετά την έγκρισή της από τη γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων, στο οποίο είναι μέλη περί τους 750 από τους περίπου 800 συνολικά απασχολουμένους. Η σύμβαση υπερψηφίστηκε από το 92%, αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου στην «Κ», εξηγώντας πως αυτό ήταν αναμενόμενο αφού αποτέλεσε προϊόν μακράς διαβούλευσης με όλους τους εργαζομένους. Εξάλλου με βάση αυτή, υπεγράφησαν και ανάλογες ατομικές συμβάσεις, προσθέτει. Κατόπιν η επιχειρησιακή κατατέθηκε, όπως προβλέπεται, στην Επιθεώρηση Εργασίας της Ελευσίνας και αναρτήθηκε στις σχετικές ιστοσελίδες των υπηρεσιών του κράτους, όπως επίσης προβλέπεται από τον νόμο.

Η ανάρτησή της ισοδυναμεί με έγκριση, εξηγούν οι εργατολόγοι. Και η έγκριση αυτή κατέστη δυνατή επειδή όσα προβλέπονται στη σύμβαση –και ειδικά η 7ήμερη λειτουργία– βασίζονται σε τρεις νόμους: τον 1876/90, τον 3896/11 και τον 1892/90. Ειδικά ο τελευταίος ρυθμίζει το ζήτημα της επταήμερης λειτουργίας. Τα νομικά αυτά ερείσματα της σύμβασης προέκυψαν μετά από (άτυπη) διαβούλευση μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων και υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, νομικοί και άλλοι σύμβουλοι του οποίου είναι μεταξύ εκείνων που βοήθησαν στην οικοδόμηση της νομικής τεκμηρίωσης. Αυτό αναφέρουν την «Κ» νομικές, εργατικές, και όχι άλλες πηγές, εξοικειωμένες με τα όσα διημείφθησαν ολόκληρο το 2017 και τους πρώτους μήνες του 2018. Το νομικό υπόβαθρο είχε επιλεγεί έως τα τέλη του 2017 καθώς η (τουλάχιστον) διά της επισκέψεως του πρωθυπουργού θετική στάση της κυβέρνησης στην επένδυση «ξεκλείδωσε» το υπουργείο Εργασίας και τις υπηρεσίες του και επέτρεψε τη γρήγορη συνδρομή τους, τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή