Εθνική Τράπεζα: Φιλόδοξοι αλλά αναγκαίοι οι στόχοι, λένε οι αναλυτές

Εθνική Τράπεζα: Φιλόδοξοι αλλά αναγκαίοι οι στόχοι, λένε οι αναλυτές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθετικούς, φιλόδοξους και αισιόδοξους χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τους στόχους που έθεσε η Εθνική Τράπεζα για το διάστημα έως το 2022, στο πλαίσιο του Investor Day το οποίο διεξήχθη στο Λονδίνο την Πέμπτη. Ωστόσο, δεν προχωρούν σε αλλαγή των θετικών τους συστάσεων για τη μετοχή της συστημικής τράπεζας, επαναλαμβάνοντας τις τιμές-στόχους που διατηρούσαν.

Η Deutsche Bank σημειώνει πως οι στόχοι που έθεσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για την επόμενη τετραετία είναι επιθετικοί, ωστόσο κατά την άποψή της είναι αναγκαίο να επιτευχθούν ως μέρος της αναδιοργάνωσης της διοίκησης. Ετσι, επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγοράς» για τη μετοχή της με τιμή-στόχο τα 2,1 ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει στην επιθετική αύξηση των εσόδων, με βάση τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, καθώς και στη μείωση του αποθεματικού των NPEs κατά 14 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το 55% να γίνεται οργανικά, ενώ το υπόλοιπο 45% μέσω πωλήσεων και με τιτλοποιήσεις.

Η Deutsche Bank εκτιμά πως η επιτυχία στις μειώσεις θα πρέπει να έλθει από το τμήμα των ενυπόθηκων δανείων, όπου η τράπεζα έχει 7 δισ. NPEs.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley αν και χαιρετίζει τα σχέδια της Εθνικής τα χαρακτηρίζει φιλόδοξα, καθώς το δικό της βασικό σενάριο είναι πολύ πιο επιφυλακτικό από αυτό που παρουσίασε η διοίκηση. Οπως εκτιμά, η αγορά είναι δύσκολο να προεξοφλήσει αρχικά πλήρως τους στόχους, δεδομένου ότι αυτοί εξαρτώνται από έναν πολύ πιο βελτιωμένο ρυθμό defaults και αναδιαρθρώσεων/ανακτήσεων από ό,τι έχει πετύχει η Εθνική Τράπεζα στο παρελθόν. Ωστόσο, η M.S. δίνει τιμή-στόχο για την Εθνική τα 3,10 ευρώ, βλέποντας περιθώρια ανόδου 50%, με σύσταση overweight. Οπως σημειώνει η Morgan Stanley, τα κέρδη μετά από φόρους ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ το 2022 (η μέση εκτίμηση της αγοράς είναι για κέρδη μετά από φόρους περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2021) εξαρτώνται από τη σημαντική βελτίωση στη δημιουργία εσόδων και την οργανική μείωση του αποθέματος των NPEs, αποφεύγοντας έτσι το κόστος που σχετίζεται με τη μη οργανική μείωση των NPEs.

Η Alpha Finance εκτιμά πως εάν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση για δείκτη NPEs στο 5% το 2022, η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής θα φτάσει τα 3,7 με 4 δισ. ευρώ και η τιμή της μετοχής της στα 4 με 4,4 ευρώ.

Οπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης για θετική επίδραση ύψους 630 εκατ. ευρώ (προ φόρων) στα κέρδη, και με ROE 11%, τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ το 2022, με προσαρμοσμένα ίδια κεφάλαια ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Πάντως, υπάρχουν κίνδυνοι γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις, όπως η χαμηλότερη παραγωγή δανείων σε σχέση με τους στόχους, τα χαμηλότερα έσοδα από προμήθειες και οι αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την τιμολόγηση των τιτλοποιήσεων και τις πωλήσεις ΝΡΕs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή