Ισχυρή άνοδος κατά 2,23% στο Χρηματιστήριο

Ισχυρή άνοδος κατά 2,23% στο Χρηματιστήριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρά κέρδη άνω του 2% και με εκτόξευση του τζίρου πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακάμπτοντας από τη διόρθωση της Δευτέρας, η οποία είχε φέρει τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά δύο μηνών.

Η αγορά έλαβε ώθηση από την εσπευσμένη αναβάθμιση της Eurobank στον δείκτη MSCI Ελλάδας, η οποία και προκάλεσε σημαντικές εισροές λόγω rebalancing στη μετοχή της συστημικής τράπεζας, καθώς και από την επιστροφή των αγοραστών έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις πιέσεων.

Την ίδια στιγμή, ισχυρό ράλι κατέγραψε και η μετοχή της Τράπεζα Πειραιώς, ενώ όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, εκτός από δύο (Cenergy και ΓΕΚ Τέρνα), έκλεισαν σε θετικό έδαφος και η πλειονότητα με σημαντικά κέρδη άνω του 2%. Παράλληλα, όλοι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. έκλεισαν σε θετικό έδαφος και στα υψηλά ημέρας ή κοντά σε αυτά. Στήριξη έλαβε το Χ.Α. και από την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να επιστρέφει κάτω από το 3,4%. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,23% στις 733,18 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,66 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να καταλαμβάνει πάνω από το 40% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,37%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,78% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,29% στις 613,41 μονάδες.

Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 2,67%, η Εθνική στο +1,93%, η Eurobank στο 6,05% και η Πειραιώς στο +7,93%. Οπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», η επίσπευση της ημερομηνίας εισόδου της Eurobank στον MSCI Standard Greece επαναφέρει στο προσκήνιο τον κλάδο-σηματωρό για το ελληνικό χρηματιστήριο, τον τραπεζικό. Ετσι, οι συναλλαγές βελτιώνονται, προκαλώντας μάλιστα γενικευμένη αγοραστική διάθεση κι επαναφέροντας το θετικό πρόσημο στην επενδυτική ψυχολογία. Χωρίς, ωστόσο, τα δεδομένα αυτά να μπορούν να ανατρέψουν τα όρια στα οποία διαμορφώνει την κίνησή του ο Γενικός Δείκτης, με την περιοχή των 740-745 μονάδων να συνιστά την αντίσταση και εκείνη των 710-715 μονάδων εκείνη της στήριξης. Κατά τα άλλα, τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στην προεκλογική περίοδο, με τον στοιχηματισμό για τη διαφορά ανάμεσα στους δύο μονομάχους (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) να κορυφώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή