Αυξήσεις-φωτιά στις χρεώσεις της Ρεβυθούσας από τη ΡΑΕ

Αυξήσεις-φωτιά στις χρεώσεις της Ρεβυθούσας από τη ΡΑΕ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» στις εισαγωγές LNG βάζει η πρόταση της ΡΑΕ για τον κανονισμό τιμολόγησης του δικτύου φυσικού αερίου, ανατρέποντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας για την ευρύτερη περιοχή και στερώντας από τις ελληνικές επιχειρήσεις μια φθηνή πηγή ενέργειας. Σε μια συγκυρία που οι τιμές του LNG λόγω υπερπροσφοράς του καυσίμου διαμορφώνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και οι ελληνικές εταιρείες αξιοποιώντας τις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας στρέφονται προς τα εκεί για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αγορά η πρόταση που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ για τον νέο κανονισμό τιμολόγησης του δικτύου φυσικού αερίου. Επικαλούμενη την εναρμόνιση του καθεστώτος χρεώσεων του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου με τις αρχές διαφάνειας και κοστοστρέφειας του ευρωπαϊκού κανονισμού, προτείνει αναπροσαρμογές που, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ, οδηγούν τη χρέωση της Ρεβυθούσας σε αυξήσεις της τάξης του 25,2% με 37,6%. Η Ρεβυθούσα αποτελεί για την ελληνική αγορά τη μοναδική ευέλικτη πηγή εισόδου φυσικού αερίου, αφού στα άλλα δύο σημεία (Σιδηρόκαστρο και Κήποι) εισάγεται αέριο μέσω αγωγών και βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

Μέσω της Ρεβυθούσας, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά προμήθειας ή μεγάλοι καταναλωτές φυσικού αερίου μπορούν να προμηθεύονται LNG όταν οι τιμές στη διεθνή αγορά είναι ανταγωνιστικές. Ετσι, ενισχύεται ο ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα εξαγωγών μέσω της διασύνδεσης με τη Βουλγαρία σε χώρες των Βαλκανίων. Αυτή τη δυνατότητα αξιοποίησε προσφάτως η ΔΕΠΑ μεταφέροντας ποσότητες LNG που εισήγαγε στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας στη Βουλγαρία και σε αυτήν στοχεύουν οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγοί σχιστολιθικού αερίου, όπως για παράδειγμα η Chenierre, η οποία περί τα τέλη Δεκεμβρίου πέρυσι παρέδωσε στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας το πρώτο αμερικανικό LNG. Εκτός από τα φορτία LNG που φέρνει η ΔΕΠΑ από την Αλγερία, από την αρχή της χρονιάς πέντε μεγάλα φορτία LNG έφερε η «Μυτιληναίος», ενώ έχει προγραμματίσει την έλευση ακόμη πέντε φορτίων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ενα φορτίο έχει φέρει η Elpedison και προγραμματίζει δεύτερο όπως και ο Ηρων, ενώ στο LNG στρέφεται και η ΔΕΗ, η οποία αναμένει το πρώτο φορτίο στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας στις 6 Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στην προεπιλογή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την επιλογή προμηθευτή. Προχθές, εξάλλου, στη Ρεβυθούσα έφτασε το πρώτο αυτόνομο φορτίο LNG της Motor Oil, μετά το διαζύγιο με τη «Μυτιληναίος» και την έξοδό της από την κοινή εταιρεία M+M.

Η πρόταση της ΡΑΕ στον βαθμό που υλοποιηθεί, θα ανακόψει πλήρως την κινητικότητα στη Ρεβυθούσας και τους ρυθμούς ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, με αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές που θα επιβαρυνθούν με αυξημένες τιμές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΕΣΦΑ, τους οποίους παρουσίασε στη δημόσια διαβούλευση, με τη νέα μεθοδολογία που προτείνει η ΡΑΕ τα δύο σημεία εισόδου Σιδηροκάστρου και Κήπων εναρμονίζονται και θα έχουν τις ίδιες τιμές (2,9 ευρώ/MWh για τον Βορρά, 3,02 ευρώ/MWh για τον Νότο και 2,23 ευρώ/ΜWh για το Σιδηρόκαστρο), ενώ η Ρεβυθούσα θα έχει ακριβότερη χρέωση 3,17 ευρώ/ΜWh για τον Βορρά, 3,3 ευρώ/ΜWh για τον Νότο και 2,5 ευρώ/ΜWh  για το Σιδηρόκαστρο. Η χρέωση δηλαδή της Ρεβυθούσας αυξάνεται από 25,2 έως 37,6% για τα δύο σημεία εξόδου και σε κάθε περίπτωση καθίσταται ακριβότερη από το αέριο που εισάγεται από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή