Νευρικότητα στο Χ.Α. ενόψει των εκλογών

Νευρικότητα στο Χ.Α. ενόψει των εκλογών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και περιόρισε τις απώλειες που σημείωνε στα χαμηλά ημέρας (-1,53%) χάρη στο θετικό «γύρισμα» επιλεγμένων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από τις 730 μονάδες, εν μέσω νέας κινητοποίησης των short funds και βαριών απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της αβεβαιότητας για το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη καθώς και της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ – Κίνας. Ο καθαρός τζίρος –αν εξαιρεθούν τα πακέτα– κινήθηκε σε μέτριους ρυθμούς, με το βλέμμα της αγοράς να είναι στραμμένο στα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής και στη διαφορά που θα υπάρξει μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 725,56 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 450,96 εκατ. ευρώ λόγω και των δύο πακέτων της Πανγαία, που διαμορφώθηκαν στα 391 εκατ. ευρώ περίπου. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,69%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,93%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -2,57% στις 596,64 μονάδες. Ισχυρές απώλειες 6,04% σημείωσε η Eurobank, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών μετά τη συγχώνευση με την Grivalia, ενώ σημαντική πτώση σημείωσε και η Εθνική στο -3,83%. Κέρδη 1,39% πέτυχε η Alpha Bank και στο +2,93% έκλεισε η Πειραιώς. Αξίζει να αναφερθεί πως τις τελευταίες ημέρες, και εν μέσω του rebalancing στη μετοχή της Eurobank λόγω αναβάθμισής της στον δείκτη MSCI Ελλάδος, το βρετανικό fund Oceanwood βρήκε… ευκαιρία να αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιό του. Ετσι, στις 21 Μαΐου, όταν και έγινε γνωστή η επίσπευση της αναβάθμισης της συστημικής τράπεζας από την MSCI προκαλώντας ράλι στη μετοχή της, το fund προχώρησε σε μείωση των short θέσεών του στο 1,46%, από 1,70% πριν. Μία ημέρα μετά, στις 22 Μαΐου, προχώρησε εκ νέου σε αύξηση των shorts του στην Eurobank και στο 1,64% επί των μετοχών της. Το fund προχώρησε παράλληλα πριν από μερικές ημέρες σε αύξηση των αρνητικών θέσεών του και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (στο 1,90% από 1,80% πριν), η οποία, να θυμίσουμε, εντάσσεται και αυτή στον δείκτη MSCI Ελλάδος στις 29 Μαΐου.

Οπως σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, η πτωτική κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών οφείλεται στην αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή