Μεγάλος κερδισμένος ο τραπεζικός κλάδος

Μεγάλος κερδισμένος ο τραπεζικός κλάδος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ημερήσια κέρδη 11,84%, ο τραπεζικός κλάδος υπήρξε ο μεγάλος κερδισμένος της χθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α., καθώς οι επενδυτές αξιολογούν θετικά την πολιτική σταθερότητα που προεξοφλεί η επικράτηση της Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές μετά το ξεκάθαρο προβάδισμα που πέτυχε στις ευρωεκλογές.

Παρά τις αργίες στις αγορές του Λονδίνου και της Νέας Υόρκη, οι οι αγορές στους τραπεζικούς τίτλους κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, που βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος ενόψει των κινήσεων που δρομολογούνται για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και την έκδοση κεφαλαίων TIER II. Με σύμμαχο την αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, που ολοκληρώνεται στο τέλος της αυριανής συνεδρίασης, οι τέσσερις τράπεζες απέσπασαν το 67% του συνολικού τζίρου, ο οποίος άγγιξε τα 173,60 εκατ. ευρώ.

Ο Ιούνιος είναι άλλωστε μήνας ουσιαστικών αποφάσεων ενόψει της συμφωνίας για την τιτλοποίηση του πακέτου Pillar – Cairo της Eurobank και της πώλησης της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων FPS, που έχει προσελκύει το ενδιαφέρον ορισμένων εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών κεφαλαίων.

Σταθερό είναι επίσης το επενδυτικό ενδιαφέρον για την επικείμενη συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το σουηδικό επενδυτικό κεφάλαιο Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης του συνόλου των κόκκινων δανείων της τράπεζας. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για την έκδοση ομολόγου (Tier II) ύψους 500 εκατ. ευρώ και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, που σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του SSM θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2019. Το παζλ των πρωτοβουλιών συμπληρώνεται με τις κινήσεις για εμπροσθοβαρή μείωση των κόκκινων δανείων, που έχουν ανακοινώσει η Alpha Bank και η Εθνική τράπεζα.

Το σχέδιο της Alpha Bank προβλέπει δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους, ενώ την πώληση άλλων δύο χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ δρομολογεί εντός του 2019 η Εθνική Τράπεζα. 

Μια πρώτη ένδειξη των κινήσεων που θα ακολουθήσουν θα δοθεί κατά τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των τριών συστημικών τραπεζών – η Εθνική ανακοίνωσε στις 14 Μαΐου. Η Alpha Bank και η Eurobank ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα στις 3 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή