Αναθερμαίνεται το σενάριο εισαγωγής της Chipita στο Χρηματιστήριο

Αναθερμαίνεται το σενάριο εισαγωγής της Chipita στο Χρηματιστήριο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σενάριο της εισαγωγής της Chipita στο Χρηματιστήριο, εντός ή εκτός Ελλάδος, φαίνεται να αναθερμαίνεται, μετά την αναβολή υλοποίησης του σχετικού σχεδίου ακριβώς πριν από ένα χρόνο. Ο λόγος; Η ανοδική πορεία που ακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, που εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί, και η έντονη κινητικότητα στα ξένα χρηματιστήρια.

Ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας», ο αντιπρόεδρός της και κύριος μέτοχος (μέσω της Chipita) Σπύρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε κατ’ αρχάς ότι οι συνθήκες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πολύ καλύτερες, προβλέποντας ότι η τάση ανάκαμψής του θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι στα ξένα χρηματιστήρια παρατηρείται το τελευταίο διάστημα η εισαγωγή πολλών εταιρειών (IPO). Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι ειδικά σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο του Λονδίνου, θα πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018 ο κ. Θεοδωρόπουλος, επίσης στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της «Νίκας», είχε ανακοινώσει ότι «παγώνει» η είσοδος της Chipita στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Λονδίνου λόγω των δυσμενών συνθηκών στις αγορές. Ηταν η εποχή που είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στις αγορές λόγω των τότε πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία (σ.σ. σχηματισμός κυβέρνησης από το Κόμμα των 5 Αστέρων και τη Λέγκα του Βορρά).

Το σενάριο που είχε προκριθεί από τη διοίκηση της Chipita ήταν εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του εάν, πότε και πού θα εισαχθεί η μετοχή της Chipita, η εταιρεία συνεχίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό. Υπό εξέταση είναι η ανάπτυξη μέσω του μοντέλου της κοινοπραξίας σε δύο χώρες της Απω Ανατολής.

Στην ενίσχυση των μεριδίων και ταυτόχρονα στη μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και των ζημιών, επικεντρώνεται, από την άλλη, η προσπάθεια επαναφοράς της αλλαντοβιομηχανίας «Νίκας» σε θετική τροχιά. Το μερίδιο αγοράς της «Νίκας» (σε όγκο) από 15,5% τον Απρίλιο του 2018 είναι τώρα στο 17,4%. Επιπλέον, έχουν γίνει περικοπές λειτουργικού κόστους σε όλους τους τομείς, ενώ αποφασίστηκε η κεφαλαιοποίηση ζημιών ύψους 31 εκατ. ευρώ για μία ακόμη χρονιά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας έχει εφαρμοσθεί πολύ γρηγορότερα, κατά ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Εξάλλου, η διοίκηση της «Νίκας» συμφώνησε την παράταση για δύο ακόμη χρόνια της σύμβασης μίσθωσης του ακινήτου στον Αγιο Στέφανο, όπου στεγάζονται το εργοστάσιο και τα γραφεία της εταιρείας.

Η εν λόγω σύμβαση κανονικά έληξε στις 30 Απριλίου 2019. Το μεσοδιάστημα θα αναζητηθεί ακίνητο εντός του νομού Αττικής, ενώ το εργοστάσιο του ομίλου στην Ξάνθη μπορεί να αποτελέσει προσωρινή λύση.

Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος να σχολιάσει τις εξελίξεις στην αλλαντοβιομηχανία Creta Farms, απέφυγε να το πράξει, επισημαίνοντας ότι «είναι εισηγμένη εταιρεία, είναι μια καλή εταιρεία και πρέπει να την αφήσουμε να λύσει τα ζητήματά της». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή