Το νερό από το Ζαγόρι που κατέκτησε τον κόσμο

Το νερό από το Ζαγόρι που κατέκτησε τον κόσμο

6' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο, κοινωνική και περιβαλλοντική δραστηριότητα, έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, μηδενικό δανεισμό και αυξανόμενο ανθρώπινο δυναμικό, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού, για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, και το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» έχει εδραιωθεί υψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Η ιστορία της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του ’50 με την ίδρυση εργοστασίου εμφιάλωσης αεριούχων ποτών στην πόλη των Ιωαννίνων. Ιδρυτής του εργοστασίου ήταν ο Γιαννιώτης κ. Ιωάννης Χήτος, ο οποίος, με συνοδοιπόρους τους γιους του Κωνσταντίνο και Αλκιβιάδη, ξεκίνησε την παραγωγή των αναψυκτικών «Ερμής». Την εποχή εκείνη, το εργοστάσιο της οικογένειας Χήτου ήταν μια μικρή σε μέγεθος μονάδα, που επρόκειτο όμως να διαγράψει λαμπρή πορεία στο προσεχές μέλλον.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιούς ελληνικής επιχείρησης που προσαρμόζεται στα σημεία των καιρών και ακολουθεί τις εξελίξεις. Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο κ. Νίκος Χήτος και αντιπρόεδροι είναι ο κ. Γιάννης Χήτος και ο κ. Βασίλης Χήτος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας Νίκο Χήτο, «στόχος είναι η δημιουργία νέων μοντέλων ανάπτυξης και προοπτικής για τη χώρα, τα οποία θα συνδέουν το “Ζαγόρι” με την πρόοδο και την εξέλιξη». Η πολύχρονη πορεία της επιχείρησης επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Χρονιά-σταθμός στη διαδρομή της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι το 1988. Την περίοδο εκείνη, το επιχειρηματικό πλάνο των αδελφών Κωνσταντίνου και Αλκιβιάδη υλοποιείται με επιτυχία και σε μια εποχή που η κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού είναι ακόμη αρκετά χαμηλή στην Ελλάδα, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, με κύριο όχημα την τεχνογνωσία και την εμπειρία 30 και πλέον χρόνων, δημιουργεί το δικό της brand εμφιαλωμένου νερού, το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι». Το 1995 αναγνωρίζονται επίσημα οι πηγές της εταιρείας ως πηγές φυσικού μεταλλικού νερού «Ζαγόρι». Ηδη από το 2002 και με δυνατότητα παραγωγής 180.000 φιαλών ανά ώρα, το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» αγγίζει για πρώτη φορά την 1η θέση στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού.

Το 2012, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ προβάλλει ως η πλέον αναγνωρίσιμη και ανταγωνιστική εταιρεία στον κλάδο των εμφιαλωμένων φυσικών μεταλλικών νερών, με τη μεγαλύτερη γκάμα συσκευασιών και υπηρεσιών, απασχολώντας άμεσα και έμμεσα περισσότερα από 1.200 άτομα συνολικά. Σήμερα η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι μια καινοτόμα, καταξιωμένη ελληνική εταιρεία με ισχυρή παρουσία στην εγχώρια αγορά των εμφιαλωμένων νερών και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στη διεθνή αγορά, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην εθνική οικονομία.

Διατηρώντας σταθερή, δυναμική πορεία, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά εμφιαλωμένων νερών. Η εταιρεία επενδύει σταθερά με μηδενικό δανεισμό, αυξανόμενο ανθρώπινο δυναμικό, έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην οικονομία της χώρας. Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της εταιρείας είναι ο τομέας των εξαγωγών. Σήμερα το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» βρίσκεται σε περισσότερες από 26 χώρες, «ταξιδεύοντας» από την Ευρώπη έως την Αυστραλία, και από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τον Παναμά μέχρι τη Ρωσία, την Αφρική και την Κίνα.

Η εταιρεία συνεχίζει την έντονη εξαγωγική της δραστηριότητα, καταγράφοντας αύξηση των μεριδίων της και προσθέτοντας νέες σημαντικές αγορές όπως αυτή των Αραβικών Εμιράτων. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ πιστοποιήθηκε από τον θεσμό Emirates Authority for Standarization and Metrology για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λαμβάνοντας την απαραίτητη πιστοποίηση Emirates Quality Mark – EQM, για τη διακίνηση των προϊόντων της. Στο πλαίσιο του έντονου εξαγωγικού της προσανατολισμού η εταιρεία θα συμμετέχει φέτος, για δεύτερη φορά, παρουσιάζοντας την εξαγωγική σειρά προϊόντων «Zagori natural mineral water», στην Anuga, τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών παγκοσμίως, που γίνεται στην Κολωνία της Γερμανίας. Θα συμμετάσχει στοχευμένα στην κατηγορία «Drinks», ανάμεσα σε σημαντικές επώνυμες μάρκες, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική των ελληνικών προϊόντων στη διεθνή αγορά. Στόχος της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι η προώθηση των εξαγωγών του φυσικού μεταλλικού νερού «Ζαγόρι», με την ταυτόχρονη επιδίωξη προσέλκυσης νέων συνεργατών από τη διεθνή αγορά. Η ετικέτα «Φυσικό Μεταλλικό Νερό Ζαγόρι» έχει μεταφραστεί σε 10 ξένες γλώσσες, ενώ το προϊόν εμφιαλώνεται σε συσκευασίες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις κάθε ξένης αγοράς και τις ανάγκες των καταναλωτών κάθε χώρας.

Επενδυτικό πρόγραμμα 5 εκατ. ευρώ και νέες προσλήψεις εργαζομένων

Τα τελευταία τρία χρόνια, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ επενδύει σταθερά, χωρίς δανεισμό, υλοποιώντας επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης 5 εκατ. ευρώ. Διαθέτει δύο υπερσύγχρονες μονάδες εμφιάλωσης στην ευρύτερη περιοχή των Ζαγοροχωρίων, στις περιοχές Περίβλεπτος και Κρανούλα, και μία τρίτη μονάδα στη βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων, που καθετοποιεί και υποστηρίζει τη λειτουργία των δύο εμφιαλωτηρίων. Επίσης, διαθέτει δύο κέντρα logistics στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, μέσω των οποίων εξυπηρετείται η διακίνηση των προϊόντων σε Βόρεια, Νότια και νησιωτική Ελλάδα, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού.

Η εταιρεία σέβεται και επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Εμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι, καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ δεν έκανε καμία μείωση τόσο στις αποδοχές όσο και στον αριθμό των εργαζομένων της, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2017 έως και σήμερα, έχει προχωρήσει σε νέες προσλήψεις. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας το 2017 ήταν 274, ενώ σήμερα ξεπερνούν τους 350. Μαζί με τους εξωτερικούς συνεργάτες ο αριθμός των εργαζομένων φθάνει τους 1.200.

Το νερό από το Ζαγόρι που κατέκτησε τον κόσμο-1

Kαθ’ όλη την περίοδο της κρίσης, η εταιρεία δεν έκανε καμία μείωση τόσο στις αποδοχές όσο και στον αριθμό των εργαζομένων της.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ σημειώνει τα τελευταία χρόνια συνεχή ανάπτυξη μεγεθών, ενισχύοντας τις πωλήσεις στα 52 εκατ. ευρώ το 2018, από 48,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 43,5 εκατ. ευρώ το 2016, ως αποτέλεσμα της σταθερής εμπορικής στρατηγικής που ακολουθεί, των προωθητικών ενεργειών και των σημαντικών συνεργασιών που επιτυγχάνει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Προσδοκώντας στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στον κλάδο εμφιαλωμένου νερού, συνεχίζει την εφαρμογή του επενδυτικού προγράμματος με τη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής ποιότητας, με κύριο συστατικό το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό, καθώς και με τη δημιουργία νέων συσκευασιών του φυσικού μεταλλικού νερού «Ζαγόρι». Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ συνεχίζει να επενδύει σε πρωτοποριακά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις νέες καταναλωτικές τάσεις, αναβαθμίζοντας παράλληλα και την εικόνα του κλάδου. Η εταιρεία έχει ήδη λανσάρει γυάλινη φιάλη 500ml «Ζαγόρι», επιτυγχάνοντας σημαντικές συνεργασίες με τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια της χώρας, καθώς και τη μικρότερη φιάλη 330ml «Pet Ζαγόρι» για ειδικές αγορές. Αυτό το διάστημα παρουσιάζει τη νέα σειρά για ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι», εμπλουτίζοντας την γκάμα του ανθρακούχου.

Αναγνωρισμένες πηγές

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ διαθέτει δύο ιδιόκτητες αναγνωρισμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού, στους πρόποδες του ορεινού όγκου Μιτσικέλι Ζαγοροχωρίων. Εκεί, σε ύψος 485 μ. και σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, βρίσκονται και οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ο υδροφόρος ορίζοντας, από τον οποίο παραλαμβάνεται το φυσικό μεταλλικό νερό «Ζαγόρι» –αποδεδειγμένα με ειδικές υδρογεωλογικές μελέτες και αναλύσεις– είναι προστατευόμενος από οποιασδήποτε εξωτερική επίδραση και μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ η φυσική κατασκευή του διασφαλίζει το αμετάβλητο της ποιότητας. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής προσδίδουν τη συγκεκριμένη περιεκτικότητα του νερού σε μέταλλα και αμέταλλα στοιχεία, διαμορφώνοντας την ισορροπημένη γεύση του, ενώ λειτουργούν και ως φυσικά φίλτρα κατά τη διαδρομή του προς την υπόγεια υδροφόρα λεκάνη όπου συγκεντρώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, απαλλάσσοντάς το από την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, όπως επίσης και το σύνολο των υπολοίπων παραμέτρων, καθιστούν το νερό «Ζαγόρι» ένα νερό εύπεπτο, που η καθημερινή του χρήση δεν εναποθέτει στον ανθρώπινο οργανισμό υπέρμετρες ποσότητες από κάποιο στοιχείο.

Με δεδομένες τις εξαιρετικές γεωλογικές συνθήκες της Ηπείρου, που αποτελούν εγγύηση της ποιότητας του νερού «Ζαγόρι», η διοίκηση της εταιρείας θέτει ως πρωταρχικής σημασίας την πολιτική ποιότητας, την οποία έχει δεσμευτεί να τηρεί ως προτεραιότητα απέναντι στον κάθε καταναλωτή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, «αυτό αποτελεί και την εγγύηση ότι οι παραγωγικές διαδικασίες δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο την οποιαδήποτε ιδιότητα και κατάσταση κατέχει το νερό εντός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και μέχρι να σφραγιστεί η κάθε φιάλη που θα το περιέχει». Η εταιρεία διατηρεί σταθερές συνεργασίες με τη Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων, με το Εργαστήριο Υγιεινής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και με διαπιστευμένα εργαστήρια αναλύσεων του εξωτερικού, διεθνούς εμβέλειας, που πιστοποιούν την ποιότητα του προϊόντος της και εγγυώνται την ασφάλεια των καταναλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή