Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνήθηκε για μία ακόμη φορά το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημειώσει διόρθωση και να βάλει στοπ στο ράλι που ξεκίνησε την επομένη των ευρωεκλογών και έτσι, παρά τις πιέσεις που εμφανίστηκαν στην αρχή της συνεδρίασης καθώς και το επιφυλακτικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι αγοραστές πήραν τα ηνία της αγοράς. Με επιλεκτικές τοποθετήσεις οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 13 μηνών, με νέα εκτόξευση του τζίρου, αποδεικνύοντας πως πλέον τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν αρχίσει και δραστηριοποιούνται έντονα με αφορμή την πολιτική αλλαγή που βλέπουν στην Ελλάδα. Πρωταγωνιστής της ημέρας ήταν και πάλι η ΔΕΗ (+11,80%), ενώ ισχυρά κέρδη άνω του 3% σημείωσαν οι Cenergy, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Τράπεζα Πειραιώς.

Η συνεχιζόμενη βελτίωση των ελληνικών ομολόγων αποτέλεσε και χθες σημαντικό στήριγμα στο Χ.Α., με τις αποδόσεις του 10ετούς και του 5ετούς κρατικού τίτλου να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά, στο 2,866% και στο 1,711% αντίστοιχα. Μάλιστα, το spread του 10ετούς έναντι των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων έχει υποχωρήσει στις μόλις 25 μ.β., ενώ το spread των 5ετών ομολόγων έχει γυρίσει σε αρνητικό (-49 μ.β.), δηλαδή οι αποδόσεις των ελληνικών είναι πλέον χαμηλότερες από αυτές των ιταλικών 5ετών ομολόγων. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,80% στις 836,84 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 138,18 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,65%, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,39%, κυρίως λόγω των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν σε Intracom – Intralot (-14% και -11,49% αντίστοιχα), και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,57% στις 791,15 μονάδες. Η Eurobank ήταν η μόνη από τις τράπεζες που έκλεισε στα αρνητικά και στο -2,40%, ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο +1,78%, η Εθνική στο +1,35% και η Πειραιώς στο +3,25%.

Οι πολιτικές εξελίξεις αποτέλεσαν τον καταλύτη που οδήγησε στην αυτονόμηση του Χ.Α. σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, με τα χαρτοφυλάκια που τηρούσαν στάση αναμονής, ενόψει αυτού που φαινόταν ως μια μακρά προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα, να ενεργοποιούνται προεξοφλώντας την έλευση μιας νέας, ισχυρής κυβέρνησης στη χώρα, με πολιτικό κεφάλαιο για μεταρρυθμίσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις έξι συνεδριάσεις, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή