Τράπεζας Πειραιώς: Το ντιλ για τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων

Τράπεζας Πειραιώς: Το ντιλ για τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 27 δισ. ευρώ, οδηγεί η συμφωνία που ανακοίνωσαν χθες η τράπεζα Πειραιώς και ο σουηδικός όμιλος Intrum.

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά όλης της μονάδας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Πειραιώς (Recovery Business Unit – RBU) στη νέα εταιρεία που συστήνουν τα δύο μέρη και στην οποία θα μεταφερθεί η διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της τράπεζας. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης είναι 10ετής και η ολοκλήρωση της συμφωνίας τοποθετείται τον προσεχή Οκτώβριο.

Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στα 328 εκατ. ευρώ και όπως δήλωσε στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, πρόκειται για «τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα, με προοπτική και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία». Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, «με την κίνηση αυτή η Πειραιώς πρωτοπορεί, καθώς συμμετέχει ενεργά στην επόμενη μέρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο χάρτης του οποίου αλλάζει με την είσοδο επενδυτών εξειδικευμένων στη μείωση των NPEs.

Στη νέα εταιρεία, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται στα 410 εκατ. ευρώ, η Intrum θα κατέχει το 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% διατηρεί η Τράπεζα Πειραιώς. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας δεύτερης εταιρείας, με την ίδια μετοχική σύνθεση, η οποία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων (Real Estate Owned Assets – REOs) της τράπεζας, αξίας 1 δισ. ευρώ, καθώς και ακίνητα προερχόμενα από τρίτες πηγές.

Η νέα εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων θα έχει ενεργό ρόλο όχι μόνο στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των NPEs της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά θα διευρύνει το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο μέσω της ανάληψης νέων εργασιών στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, που προγραμματίζουν οι τράπεζες, αλλά και των σχεδίων δημιουργίας σχημάτων, όπως το Asset Protection Scheme και το Asset Management Company, που προωθούνται από το ΤΧΣ και την ΤτΕ αντίστοιχα. Στη νέα εταιρεία διαχείρισης θα προΐσταται ο σημερινός επικεφαλής της RBU της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, ενώ σε αυτή θα μεταφερθεί και το προσωπικό της αντίστοιχης μονάδας. Το προσωπικό της μονάδας διαχείρισης κόκκινων δανείων αριθμεί σήμερα 1.200 άτομα και σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τους όρους μεταφοράς τους στη νέα εταιρεία. Οπως πάντως διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν θα έχουν ευελιξία αμοιβών και πρόσθετα κίνητρα και η συμφωνία διασφαλίζει το εργασιακό τους μέλλον.

Στα οφέλη που θα έχει η συμφωνία για την Τράπεζα Πειραιώς είναι, μεταξύ άλλων, η βελτίωση των διαδικασιών ανάκτησης οφειλών, αξιοποιώντας την εμπειρία της Intrum, που αποτελεί τον κορυφαίο διαχειριστή στην Ευρώπη. Στόχος της τράπεζας είναι η μείωση των κόκκινων δανείων στο 9% στο τέλος του 2023 και προς την κατεύθυνση αυτή θα τηρήσει το πλάνο που έχει συμφωνήσει με τον SSM για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Απαλλαγμένη από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η Πειραιώς θα μπορέσει επίσης να επικεντρωθεί στις βασικές τραπεζικές εργασίες και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς και στη μείωση του λειτουργικού της κόστους, που εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, μέσω της απόσπασης της μονάδας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το τίμημα της συναλλαγής θα αξιοποιηθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, η οποία όπως δήλωσε ο κ. Μεγάλου «είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II». Στον στόχο αυτό συμβάλλει το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή