Τέλος στο ανοδικό σερί του Χ.Α. με πτώση 2,8%

Τέλος στο ανοδικό σερί του Χ.Α. με πτώση 2,8%

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από ένα εντυπωσιακό ράλι που ξεπέρασε το 14% μέσα σε έξι συνεδριάσεις για τον Γενικό Δείκτη και το 32% για τον τραπεζικό, η διόρθωση στην οποία αντιστεκόταν το Χ.Α. από την Παρασκευή ήρθε, τη στιγμή μάλιστα που οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμπταν, με τους επενδυτές να προχωρούν –όπως αναμενόταν– σε κινήσεις κατοχύρωσης των πολύ υψηλών βραχυπρόθεσμων κερδών, οι οποίες εντάθηκαν την τελευταία μιάμιση ώρα. Οι πωλητές φαίνεται πως άδραξαν την ευκαιρία αυτών των ημερών –με τα απογοητευτικά στοιχεία του ΑΕΠ τα οποία επιβεβαιώνουν τις χαμηλές πτήσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τη σημερινή «ετυμηγορία» της Κομισιόν για την παροχολογία της κυβέρνησης– να πιέσουν τις τιμές πολλών τίτλων που «έτρεξαν» το τελευταίο διάστημα χαμηλότερα, δημιουργώντας έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, ευκαιρίες για νέες τοποθετήσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,81%, στις 813,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113,86 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,18%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,51%, ενώ «βουτιά» της τάξης του 8,24%, στις 725,94 μονάδες, σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών που είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς (-11,19%) και ακολούθησαν η Εθνική (-8,13%), η Alpha Bank (-8,08%) και η Eurobank (-7,49%). Στα υπόλοιπα blue chips, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ενώ αντιστάσεις εμφάνισαν οι Coca-Cola (+2,05%), Cenergy (+3,59%), Σαράντης (+0,66%) και Τιτάν (+0,11%). Η εκτόξευση του Γενικού Δείκτη κατά 100 μονάδες στις έξι συνεδριάσεις που ακολούθησαν μετά τις ευρωεκλογές, οδηγώντας τον σε επίπεδα-ρεκόρ για τους τελευταίους 13 μήνες, συνιστά αδιαμφισβήτητη ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης από την επενδυτική κοινότητα, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Η διάθεση της αγοράς δείχνει προεξόφληση του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, προώθησης ώριμων επιχειρηματικών σχεδίων και επιτάχυνσης αποκρατικοποιήσεων. Οι παραπάνω προσδοκίες έχουν οδηγήσει σε ενάρετο ανοδικό κύκλο, με τις ενδοσυνεδριακές διορθώσεις να εκλαμβάνονται ως ευκαιρίες για τοποθετήσεις από νέους επενδυτές, διαμορφώνοντας συναλλαγές που ξεπερνούν πλέον καθημερινά τα 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή