Αδικαιολόγητες οι προσλήψεις στην ΕΥΑΘ

Αδικαιολόγητες οι προσλήψεις στην ΕΥΑΘ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είχαμε να προσλάβουμε προσωπικό 14 χρόνια», απαντά η EYAΘ στη γαλλική Suez Groupe. Στις εισηγήσεις επί των θεμάτων της αναθεωρημένης ημερήσιας διάταξης της τακτικής γενικής συνέλευσης που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, η διοίκηση της ελληνικής κρατικής επιχείρησης επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε ο γαλλικός κολοσσός Suez Groupe, τόσο σχετικά με τις μαζικές προσλήψεις νέου προσωπικού όσο και για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων (ΜΚΑ), ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Αναφορικά με τις 150 προσλήψεις εργαζομένων που πραγματοποιήθηκαν στη διετία 2017-18 και οδήγησαν σε αύξηση του προσωπικού κατά 70%, η διοίκηση της εταιρείας δεν καταφέρνει να είναι πειστική.  Η ίδια αναφέρει ότι η αύξηση των εξόδων δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της αύξησης της μισθοδοσίας λόγω των προσλήψεων, αλλά και λόγω εφαρμογής του λογιστικού  προτύπου IFRS 9 που σχετίζεται με την αποτύπωση των εμπορικών απαιτήσεων.

Ωστόσο από τις οικονομικές καταστάσεις φαίνεται ότι τα έξοδα από το 2017 έως το 2018 αυξήθηκαν κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 54 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή αποδίδεται αποκλειστικά στην αύξηση της μισθοδοσίας η οποία πέρυσι αυξήθηκε κατά 3,5 εκατ. ευρώ. Από περίπου 9,5 εκατ. ευρώ το 2017, εκτοξεύθηκε στα 12,9 εκατ. ευρώ το 2018.

Από την άλλη πλευρά, τα έξοδα επισκευών και συντηρήσεων, τα οποία στόχευε να μειώσει η πρόσληψη του προσωπικού, υποχωρήσαν οριακά και μόλις κατά 0,4 εκατ. ευρώ.  Από 12 εκατ. ευρώ το 2017, διαμορφώθηκαν σε 11,6 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αύξηση της μισθοδοσίας έπληξε ισόποσα την κερδοφορία, τόσο τη λειτουργική (κέρδη EBITDA), η οποία μειώθηκε από 29,5 εκατ. το 2017 σε 25,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, όσο και την καθαρή κερδοφορία (προ φόρων), που υποχώρησε αντίστοιχα, από 25 εκατ. ευρώ, στα 21 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, η εξέλιξη αυτή δικαιολογεί πλήρως τις ανησυχίες της Suez.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία προσέλαβε 124 νέους εργαζομένους στο β΄ εξάμηνο του 2017, ενώ άλλοι 26 προσελήφθησαν μέσα στο 2018. Επομένως, αναμένεται νέα αύξηση του κόστους μισθοδοσίας μέσα στο 2019, παρά το γεγονός ότι επτά από τους 150 στη συνέχεια παραιτήθηκαν, σύμφωνα με τη διοίκησης της ΕΥΑΘ. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ στην επικείμενη γενική συνέλευση θα αναφέρει ότι η ανάληψη των καθηκόντων των νέων υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε από τον Ιούλιο 2017, ενώ πάνω από το 50% των εργαζομένων ανέλαβε καθήκοντα μετά την 1η Νοεμβρίου 2017. Επίσης, ότι ήταν η πρώτη πρόσληψη προσωπικού ύστερα από 14 χρόνια, ενώ αναφέρει ακόμη ότι το προσωπικό που προσελήφθη αξιοποιείται σε διοικητικές θέσεις, όπως εμπλουτισμός του δικτυακού τόπου, στο τμήμα μετόχων της εταιρείας, στο λογιστήριο κ.α.

Αναφορικά με τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων (ΜΚΑ), παρά το γεγονός ότι έχει ανατεθεί από το 2015 στην ΕΥΑΘ, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. «Παρά τις έως σήμερα διαβουλεύσεις, δεν έχει συμφωνηθεί η κατανομή της συνολικής δαπάνης για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων στη ΜΚΑ και στο αποχετευτικό δίκτυο της ΒΙΠΕΘ», παραδέχεται η διοίκηση της ΕΥΑΘ. H ίδια σημειώνει μια σειρά έργων που πρέπει να προκηρυχθούν καθώς η ΜΚΑ δεν λειτουργεί σύμφωνα με την άδεια έκδοσης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του 2014. Η ΕΥΑΘ Α.Ε. προτίθεται να προχωρήσει στην προκήρυξη των συγκεκριμένων έργων και παράλληλα να διεκδικήσει τη σχετική δαπάνη από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. δικαστικώς. Επίσης σημειώνει ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει ήδη αποφασίσει την αύξηση των τελών των εγκατεστημένων στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης επιχειρήσεων για τα έτη 2019-2021, ώστε να ανακτά τα λειτουργικά κόστη της ΜΚΑ, και ότι θα επανεξετάσει τη χρέωση αυτή κατά το στάδιο ολοκλήρωσης των έργων αυτών, ώστε να υπάρχει η ορθότερη τιμολόγηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, τα ερωτήματα που έθεσε εγγράφως η Suez Groupe, κάτοχος του 5,46% της ΕΥΑΘ, τόσο για το προσωπικό όσο και για τη ΜΚΑ,  έχουν ιδιαίτερα ισχυρή βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή