Αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση της Τρίτης

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο μετά τη διόρθωση της Τρίτης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και με αρκετές εναλλαγές προσήμων ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία ωστόσο κατέληξε να δίνει ισχυρά κέρδη στον Γενικό Δείκτη, μετά και την επιστροφή των αγοραστών από τις 15.30 έως το «καμπανάκι» της λήξης. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής του ταμπλό, αφού αυτός ήταν που ουσιαστικά «αφύπνισε» την αγορά ανακάμπτοντας εν μέρει από την ισχυρή «βουτιά» της προηγούμενης ημέρας. Αν η εικόνα των υπόλοιπων blue chips ήταν μεικτή, σημαντικές στηρίξεις στο Χ.Α. έδωσαν τα ΕΛΠΕ (1,93%), η Jumbo (+1,92%), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,02%) και η Coca-Cola (+0,93%).

Ετσι, το Χ.Α., μετά το διάλειμμα της διόρθωσης της Τρίτης, επέστρεψε στον δρόμο της ανόδου κρατώντας την επαφή με τα υψηλά 13 μηνών – αν και με χαμηλότερο τζίρο σε σχέση με το τελευταίο διάστημα, παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, που δεν επηρεάσαν τελικά ούτε τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν ελαφρώς.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια φαίνεται πως ποντάρουν σε αλλαγή της πορείας της οικονομίας με την πολιτική που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία, με στροφή στις επενδύσεις και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει «ξεχάσει» προεκλογικά η τρέχουσα κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,99% στις 821,40 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ του -0,54% και του +1,15%, ο δε τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,47 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,92%, η μεσαία κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +2,69%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,64% στις 745,08 μονάδες. Η Πειραιώς ανέκαμψε εν μέρει από τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης ημέρας, σημειώνοντας άνοδο 3,4%, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 4,08%, η Alpha Bank στο +2,78% και η Eurobank στο +1,39%.

Οπως σημείωσε και η Alpha Finance σε έκθεσή της, η επενδυτική πολιτική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο έχει αλλάξει, συνιστώντας «αγορές στην πτώση» παρά «πωλήσεις στην άνοδο». Οπως επισημαίνει, οι αποτιμήσεις πρέπει να υποχωρήσουν από τα πρόσφατα υψηλά για να προσελκύσουν ένα νέο κύμα επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς το discount σε σχέση με το ευρωπαϊκό τραπεζικό μειώθηκε σημαντικά (από -70% σε λιγότερο από 40% κατά μέσον όρο και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Eurobank, κάτω του 10%). Οι χαμηλότερες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και οι προσδοκίες για λιγότερη αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη, έχουν ωθήσει τις εισροές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, τη στιγμή που οι προοπτικές για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκαν ενώ οι διοικήσεις έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη σημαντική μείωση των NPEs.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή