Την έκδοση νέου ομολογιακού εξετάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Την έκδοση νέου ομολογιακού εξετάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου ποσού μεταξύ 120 και 150 εκατ. ευρώ εξετάζει αυτή την περίοδο η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα της εισηγμένης. Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν κατ’ αρχάς η αποπληρωμή του προηγούμενου ομολογιακού δανείου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που είχε εκδοθεί το 2017, και στη συνέχεια η χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας. Αυτό ανέφερε χθες, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ο επικεφαλής κ. Γιώργος Περιστέρης.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Φεβρουάριο η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ανακοίνωσε ότι θα δρομολογήσει νέα επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία μιας νέας μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, ονομαστικής καθαρής ισχύος 660 MW, η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Κομοτηνής. Στόχος της διοίκησης του κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειοδοτήσεων κατά τη διάρκεια της προσεχούς διετίας, ώστε εντός του 2020 να είναι εφικτή η έναρξη της κατασκευής της νέας μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2023, περίοδος που κατά τη διοίκηση θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας, μέσω της απόσυρσης των παλαιών λιγνιτικών μονάδων και της σταδιακής μετάβασης σε πιο καθαρές μορφές παραγωγής ενέργειας.

Οπως αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει η λειτουργία ενός νέου αιολικού πάρκου, ισχύος 158 MW στο Τέξας των ΗΠΑ, που θα αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ του ομίλου στην αμερικανική αγορά σε 651 MW. Παράλληλα, «εντός των τειχών» δρομολογείται η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας αιολικού πάρκου στην Εύβοια, ισχύος 18,4 MW, ενώ ξεκινάει και η κατασκευή ακόμα ενός πάρκου ισχύος 30 MW στη Βοιωτία. Συνολικά, τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η κατασκευή εννέα νέων αιολικών πάρκων, τα οποία θα ενισχύσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εισηγμένης κατά 121 ΜW. Τα νέα αυτά πάρκα προβλέπεται να ολοκληρωθούν σταδιακά στο τέλος του 2019 και στις αρχές του 2020. Παράλληλα εξετάζεται η υλοποίηση νέων επενδύσεων ύψους 200 MW σε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Σημειωτέον ότι σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει σε λειτουργία, κατασκευή και ανάπτυξη επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 1.512 MW, ενώ στο τέλος του 2018 ο όμιλος διέθετε σε λειτουργία συνολικά 1.011 MW. Εξ αυτών, 884 MW αφορούσαν αιολικά, 17,8 ΜW υδροηλεκτρικά, 8,5 MW φωτοβολταϊκά και 1 MW βιομάζα.

Η Γ.Σ. αποφάσισε να μη διανεμηθεί πρόσθετο μέρισμα για τη χρήση 2018 καθώς τον περασμένο Ιανουάριο είχε διανείμει προμέρισμα για την περυσινή χρήση, ύψους 30 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ποσό του προμερίσματος να αγγίζει τα 35 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή