«Τρικλοποδιά» στην πώληση του 30% του ΔΑΑ

«Τρικλοποδιά» στην πώληση του 30% του ΔΑΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην κόντρα του ελληνικού Δημοσίου και των Καναδών, σχετικά με την πλήρωση των θέσεων του διοικητικού συμβουλίου στον ΔΑΑ, αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν. Σύμφωνα με την έκθεση, το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν εντολής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), έθεσε θέμα διορισμού του ανεξάρτητου μέλους του διοικητικού συμβουλίου. Η πλευρά των Καναδών αντέδρασε θέτοντας βέτο στην πρόταση αυτή, «παγώνοντας» ουσιαστικά τη διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών του ΔΑΑ.

Σήμερα, το 9μελές διοικητικό συμβούλιο του ΔΑΑ ορίζεται από τέσσερα μέλη του ελληνικού Δημοσίου (κάτοχος του 55%), τέσσερα μέλη από τον ιδιώτη επενδυτή, την AviAlliance (κάτοχος του 45%), και ένα ανεξάρτητο μέλος που ορίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του έργου. Η αρχική συμφωνία μετόχων για την πώληση του 30% μετοχών του ΔΑΑ, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, προέβλεπε τη μείωση των θέσεων του ελληνικού Δημοσίου σε δύο θέσεις στο Δ.Σ. του ΔΑΑ και ανάληψη των θέσεων αυτών από τον νέο μέτοχο που θα αποκτήσει το 30%.

Η συμφωνία αυτή όμως χάλασε τον περασμένο Φεβρουάριο με υπαιτιότητα του ελληνικού Δημοσίου. Αφορμή αποτέλεσε η άρνηση της ΕΤΕπ να ορίσει η ίδια το ανεξάρτητο μέλος του συμβουλίου. Γνωρίζοντας τις νομικές περιπέτειες των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, η τράπεζα αρνήθηκε να ορίσει από τούδε και στο εξής το ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. του ΔΑΑ. Μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση αυτή, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να διεκδικήσει τη θέση. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά ναρκοθέτησε τη συμφωνία, αφού ο ιδιώτης επενδυτής δεν θα δεχόταν την κατάλυση της ανεξαρτησίας του ένατου μέλους της διοίκησης της επιχείρησης.

Και έτσι συνέβη. Η AviAlliance έθεσε βέτο στη νέα προτεινόμενη από το ελληνικό Δημόσιο συμφωνία, θεωρώντας ότι δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά της ως επενδυτή. Εξάλλου, θα ήταν παράλογο το ελληνικό Δημόσιο, καίτοι ο τρίτος μέτοχος με 25% των μετοχών του ΔΑΑ (κυριότητας υπερταμείου), να κατέχει τρεις θέσεις στο Δ.Σ., όταν ο νέος μέτοχος με 30% των μετοχών θα κατείχε δύο θέσεις.  Πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση αυτή ήταν εσκεμμένη από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να «τορπιλίσει» για τους δικούς της λόγους την πώληση του 30%. Οπως αναφέρουν, γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα αρνούνταν τη σχετική συμφωνία αλλά αναζητούσε μια «εύσχημη» αφορμή για να δικαιολογήσει στους πιστωτές την όποια καθυστέρηση στην πώληση του 30% του ΔΑΑ. Η χθεσινή έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι νέα συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και AviAlliance είναι ante portas και ότι μπορεί να ξεκινήσει η πώληση του 30% μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, όλοι πλέον είναι πεπεισμένοι ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή