Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ήπιους ρυθμούς κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών και σημαντικά μειωμένο τζίρο, κλείνοντας μία εβδομάδα διόρθωσης η οποία ωστόσο δεν άλλαξε το θετικό μομέντουμ που έχει χτιστεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τις κάλπες του Μαΐου. Η εικόνα στα blue chips ήταν μεικτή, ωστόσο το ενδιαφέρον προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν έντονο, με την πλειονότητα των τίτλων να κλείνει με σημαντικά κέρδη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πορεία του Χ.Α. την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου μετά το πολύ καλό φίνις του Μαΐου –ο οποίος αποτέλεσε και τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα ανόδου– δείχνει πως οι επενδυτές οι οποίοι σημείωσαν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την επόμενη ανοδική φάση ενόψει του αποτελέσματος των γενικών εκλογών.

Η ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς ξεκινάει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη το καθιερωμένο ετήσιο Roadshow της ΕΧΑΕ με τη συμμετοχή 25 εισηγμένων εταιρειών, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι γίνεται στην πιο κομβική ίσως στιγμή των τελευταίων 10 ετών. Επίσης, την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με οριακές απώλειες 0,12% στις 815,97 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με μικρή άνοδο 0,01%, στο +2,18% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ στο +0,02% και στις 737,71 μονάδες έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 6,22%.

Η διόρθωση μετά το ράλι του 13,4% αναχαιτίστηκε σχετικά εύκολα από την αγορά, αφού πλέον οι εισροές στην ενεργητική διαχείριση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια υποχώρησης των τιμών, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε, οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 17,1 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την ετήσια επίδοση στα 57,2 εκατ. ευρώ και αν μείνει ως έχει έως το τέλος του έτους, θα είναι η καλύτερη επίδοση εισροών από το 2003. Η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου ήταν μεν διορθωτική ως προς την τάση, είχε ωστόσο συνεχή ροή υποστηρικτικής ρευστότητας και λειτουργεί πλέον ως πλάτη σε κάθε έντονη ενδοσυνεδριακή διόρθωση.

Από τα σημεία αναφοράς την εβδομάδα που πέρασε, ήταν η συμμετοχή νέων μετοχών στο ράλι της αγοράς, προερχόμενες και από τη μικρή κεφαλαιοποίηση. Χωρίς να παραγνωρίζεται το ειδικό ρίσκο (εμπορευσιμότητα, θεμελιώδη) που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών, δεν παύει να περιέχει ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που ακόμα μπορούν να θεωρηθούν ευκαιρίες, ενώ ενισχύει την πεποίθηση ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει για τα καλά σε μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή