Σταματάει την παραγωγή στην Ελλάδα η Frigoglass

Σταματάει την παραγωγή στην Ελλάδα η Frigoglass

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το κλείσιμο μονάδων της Frigoglass σε Βόρεια Αμερική και Τουρκία το 2014, καθώς και στην Κίνα το 2016, ήρθε δυστυχώς και η σειρά της Ελλάδας. Χθες, ήταν η τελευταία ημέρα που λειτούργησε το εργοστάσιο του ομίλου στην Κάτω Αχαΐα, καθώς η διοίκηση θεώρησε ασύμφορη τη συνέχιση της λειτουργίας του. Αυτό που θα συνεχίσει να λειτουργεί είναι το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.

Η εξέλιξη αυτή, κατά πολλούς αναμενόμενη, οδηγεί στην ανεργία 92 εργαζομένους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, θα λάβουν υψηλές αποζημιώσεις και πρόσθετα πακέτα παροχών, είχαν όμως υποστεί τα τελευταία χρόνια αρκετές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς. Κι αυτό διότι οι κινήσεις περικοπής του λειτουργικού κόστους είχαν ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια, κινήσεις, όμως, που καθώς φαίνεται δεν πέτυχαν να αντιστρέψουν την κατάσταση και η εν λόγω μονάδα κατέγραψε σωρευτικά τη δεκαετία αυτή ζημίες ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω εργοστάσιο παρήγε εξειδικευμένους ψυκτικούς θαλάμους οικιακής χρήσης (wine cooler, corner fringes, cold rooms, cooler drawers) και ελάχιστα ανταλλακτικά.

Ειδικότερα, στη μονάδα της Κάτω Αχαΐας, η Frigoglass εφάρμοσε το 2009 πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο οδήγησε σε μείωση του προσωπικού του εργοστασίου κατά περίπου 50%. Στη συνέχεια εφάρμοσε την πρακτική της εκ περιτροπής εργασίας, από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2012 και από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2013. Το 2014 προχώρησε σε μείωση των μισθών κατά 24% και ταυτόχρονα αναδιάρθρωσε την παραγωγική δομή, εστιάζοντας στην παραγωγή ανταλλακτικών, η οποία μεταφέρθηκε από χαμηλότερου κόστους παραγωγικές μονάδες του εξωτερικού. Το 2015, ξεκίνησε η παραγωγή οικιακών ψυγείων, η οποία και πάλι μεταφέρθηκε από χαμηλότερου κόστους παραγωγικές μονάδες του εξωτερικού, ενώ για πέντε μήνες το 2017 και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο εφαρμόστηκε στη μονάδα και πάλι η εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους εργαζομένους θα υπολογισθούν ως αποζημιώσεις υπαλλήλων (και όχι εργατοτεχνιτών), με βάση τις υψηλότερες αποδοχές που λάμβαναν οι εργαζόμενοι πριν από τις μισθολογικές μειώσεις που έγιναν το 2014. Επιπλέον, η διοίκηση της Frigoglass εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης ενός πρόσθετου πακέτου παροχών, κάτι που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους εργαζομένους.

Αν και στην πελατειακή βάση του ομίλου συγκαταλέγονται κάποιοι από τους σημαντικότερους εμφιαλωτές της The Coca – Cola Company, μεταξύ αυτών και η Coca – Cola HBC, εμφιαλωτές της Pepsi, πολλά από τα κορυφαία ζυθοποιεία παγκοσμίως, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά σήματα Heineken, Diageo, Carlsberg, AB InBev και κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες, όπως η Nestlé και η Danone, το 2017 αναγκάστηκε να προβεί σε συμφωνία με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του δανεισμού, συμφωνία η οποία προέβλεπε και κεφαλαιοποίηση σημαντικού μέρους των χρεών της. Η αναδιάρθρωση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του δανεισμού της εταιρείας κατά 138 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, ο όμιλος πούλησε το 2018 τη θυγατρική που είχε στον κλάδο υαλουργίας στο Ντουμπάι (Frigoglass Jebel Ali FZE), με στόχο, όπως, ανέφερε τότε να αποπληρώσει μέρος των δανείων του και να επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της επαγγελματικής ψύξης και υαλουργίας στη Νιγηρία.

Πρόεδρος της Frigoglass είναι ο Χάρης Δαυίδ (γνωστός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην «Παπουτσάνης» και στη Nutriart, πρώην «Κατσέλης»).

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο όμιλος διαθέτει πλέον μονάδες στη Νιγηρία, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νότια Αφρική, στη Ρουμανία και στη Ρωσία. To 2018 ο όμιλος έκλεισε με ζημίες (συμπεριλαμβανομένων των μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων) ύψους 8,7 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση του ήταν αρνητική και διαμορφώθηκε σε 43 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή