Αλλάζουν μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης τα ΕΛΠΕ

Αλλάζουν μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης τα ΕΛΠΕ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο μοντέλο  εταιρικής διακυβέρνησης προχωρούν τα ΕΛΠΕ. Οι αλλαγές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας χθες στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, θα αφορούν μεταξύ άλλων την εκλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου, την πρόσληψη των ανώτερων στελεχών μάνατζμεντ, τη λειτουργία του Δ.Σ., τον ρόλο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Το νέο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης αναμένεται να τεθεί υπό την έγκριση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που θα συγκληθεί για την προσαρμογή της εταιρείας στα δεδομένα του νέου νόμου για τις ανώνυμες εταιρείες, εφόσον μέχρι τότε, όπως τόνισε ο κ. Τσοτσορός, υπάρξει συμφωνία των μετόχων ως προς τις αλλαγές. Οι συζητήσεις επ’ αυτού μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Paneuropean (ομιλος Λάτση) είναι σε εξέλιξη και κινούνται στη βάση σχετικής μελέτης που έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ως προς τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ομίλου, ο κ. Τσοτσορός σχολίασε ότι από την πλευρά της διοίκησης η διαδικασία υπηρετήθηκε με επαγγελματισμό, ωστόσο οι αγοραστές δεν κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, για λόγους που αφορούν τους ίδιους. Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα, παρέπεμψε στους μετόχους ως αρμόδιους για τις σχετικές αποφάσεις.

Στην ομιλία του προς τους μετόχους της εταιρείας ο κ. Τσοτσορός σχολίασε και την οικονομική κατάσταση της χώρας, στέλνοντας εμμέσως ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ως προς τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν. Εχει διαμορφωθεί ένα καταρχήν κλίμα αισιοδοξίας για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, είπε, ωστόσο βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον είναι «η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση συγκροτημένων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και του φορολογικού συστήματος, αλλά και μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων».

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης σημείωσε ότι, παρά το δυσμενέστερο περιβάλλον διύλισης σε σχέση με το 2017, τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 730 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 296 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια πραγματικότητα όπου η αγορά θα είναι κάτω από το 50% σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια». Και στάθηκε στην ανάγκη αφενός για βελτίωση και εξορθολογισμό, ώστε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να φθάνουν στον πελάτη στην ποσότητα και την ποιότητα που του αξίζει, και αφετέρου για επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, με συνεργασίες αυτόνομης ανάπτυξης. Ως προς τη ΔΕΠΑ, στην οποία τα ΕΛΠΕ μετέχουν κατά 35%, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προβληματισμό αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται», εξέφρασε την ελπίδα να καθοριστεί σύντομα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και επανέλαβε τη θέση του ομίλου ότι ενδιαφέρεται για την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όχι όμως από τη θέση του μειοψηφούντος μετόχου στη ΔΕΠΑ, αλλά από θέση που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο της δραστηριότητας.

Στις προτεραιότητες των ΕΛΠΕ, όπως είπε, περιλαμβάνονται ακόμη η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ για τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής τόνισε ότι η αγορά είναι άκρως προβληματική εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και των προβλημάτων της ΔΕΗ και επανέλαβε πως αν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν ήταν θυγατρικές μεγάλων ομίλων, δεν θα είχαν διατηρηθεί στη ζωή.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,75 ευρώ ανά μετοχή, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το προμέρισμα ύψους 0,25 ευρώ που έχει διανεμηθεί. Το υπόλοιπο 0,5 ευρώ θα καταβληθεί τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή