Το υψηλό τίμημα φρενάρει τους μνηστήρες για τη «Μινέρβα»

Το υψηλό τίμημα φρενάρει τους μνηστήρες για τη «Μινέρβα»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, αποτέλεσμα του «πολέμου τιμών» που γίνεται στα σούπερ μάρκετ τα τελευταία χρόνια και των ανακατατάξεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, αλλά και το γεγονός ότι ουσιαστικά μόνο στην Ελλάδα ο όμιλος PZ Cussons έχει δραστηριότητα στην κατηγορία των τροφίμων, φαίνεται ότι βρίσκονται πίσω από την απόφασή του να πουλήσει μια από τις πλέον ιστορικές βιομηχανικές επιχειρήσεις στη χώρα, ταυτισμένη αρχικά με τον ελαιουργικό κλάδο, τη «Μινέρβα».

Οπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» στο φύλλο της 6ης Ιουνίου 2019, η εταιρεία εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση υπάρχουν τέσσερις υποψήφιοι αγοραστές, κατά βάση ελληνικές εταιρείες ή πολυεθνικές με παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα, και μένει, βεβαίως, να δούμε εάν τελικώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, μεταξύ αυτών και εταιρείες με ηγετικό ρόλο στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, εξέτασαν το ενδεχόμενο εξαγοράς της «Μινέρβα». Εκτιμούν, όμως, ως υψηλό το τίμημα των 40 εκατ. ευρώ που ζητεί η εταιρεία.

Προς πώληση είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων και όχι κάποια κομμάτια, καθώς, όπως επισημαίνεται από πηγές κοντά στην εταιρεία, πλέον τα τελευταία χρόνια η «Μινέρβα» έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της κατά βάση στη μονάδα της στο Σχηματάρι της Βοιωτίας, προβαίνοντας στο ίδιο διάστημα και σε σχετικές επενδύσεις. Η εταιρεία διαθέτει ακόμη ένα εργοστάσιο, στο Επισκοπικό του νομού Ιωαννίνων, για την παραγωγή φέτας, γνωστής στους καταναλωτές με το σήμα «Χωριό». Επίσης, στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, διαθέτει σταθμό συλλογής γάλακτος. Η παραγωγική μονάδα που είχε η εταιρεία στον Πειραιά για την παραγωγή ξιδιού (την απέκτησε το 2014 μετά την εξαγορά του ξιδιού ΤΟΠ) μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι, μια επένδυση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, και το παλιό εργοστάσιο διατέθηκε προς πώληση. Εκτός από αυτή την επένδυση, η «Μινέρβα» εντός του 2018 ολοκλήρωσε ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας στη γραμμή τυροκομικών της μονάδας των Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος της Ανδραβίδας.

Παρά τις επενδύσεις, ο προβληματισμός για την εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας είχε αποτυπωθεί στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική έκθεση που αφορούσε τη χρήση 1/6/2017-31/5/2018. Ο τζίρος είχε διαμορφωθεί σε 55,64 εκατ. ευρώ από 64,02 εκατ. ευρώ στη χρήση 2016/2017, τα κέρδη ήταν μόλις 343.400 ευρώ έναντι 2,31 εκατ. ευρώ, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους προ φόρων στο 0,6%.

Η ιστορία της «Μινέρβα» ξεκινάει το 1897 όταν ιδρύεται η εταιρεία «Καρακώστας – Γιαννάκος» με αντικείμενο τις εισαγωγές και εξαγωγές εδωδίμων και αποικιακών. Το 1933 υιοθετεί για πρώτη φορά στη μέχρι τώρα διαδρομή της τον διακριτικό τίτλο «Εταιρεία Ελαίων Μινέρβα». Το 1977 στην εταιρεία εισέρχεται και αποκτά τον έλεγχο ο ξένος όμιλος Paterson Zochonis (η PZ Cussons) και ένα χρόνο μετά μετονομάζεται σε «Μινέρβα Ανώνυμος Εταιρεία Ελαιουργικών Επιχειρήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή