Πιέσεις τραπεζών στους αδελφούς Δομαζάκη

Πιέσεις τραπεζών στους αδελφούς Δομαζάκη

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία νέα Folli Follie φοβάται η αγορά παρακολουθώντας τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στην Creta Farms. Η ενδοοικογενειακή διαμάχη που ξεκίνησε από το περυσινό καλοκαίρι, αντί να αμβλύνεται, κλιμακώνεται με ορατό πλέον τον κίνδυνο να οδηγηθεί η άλλοτε κραταιά κρητική αλλαντοβιομηχανία σε πλήρη απαξίωση και τελικά… εξαέρωση. Οι πιστώτριες τράπεζες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον «ξαφνικό θάνατο» της Creta Farms βρίσκονται σε συζητήσεις με τους δύο βασικούς μετόχους, προκειμένου αυτοί να συναινέσουν στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Στις διαβουλεύσεις, ωστόσο, αυτές υπάρχουν πολλά προσκόμματα και, τουλάχιστον για την ώρα, μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο εάν αυτές θα έχουν ευτυχή κατάληξη για τη συνέχεια της εταιρείας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο στρατηγικός επενδυτής είναι να συναινέσουν και οι δύο βασικοί μέτοχοι, Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, να περιορίσουν το δικό τους ποσοστό, καθώς ο καθένας διατηρεί ποσοστό πάνω από 40% της εταιρείας. Ο Μάνος Δομαζάκης, πρόεδρος σήμερα και μοναδικός διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms, μετά την καθαίρεση του αδελφού του από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αναγνωρίζει την ανάγκη να εισέλθουν φρέσκα κεφάλαια στην εταιρεία, θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρχει δυαρχία και επιθυμεί την επανέναρξη συζητήσεων με ξένα funds που φέρεται να είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Creta Farms προ της εκδήλωσης της κρίσης. Στο κάδρο, βεβαίως, των υποψηφίων επενδυτών έχει μπει από την πρώτη στιγμή ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο ισχυρός άνδρας της Chipita, καθώς ήδη πριν από τρία χρόνια έπαιξε τον ρόλο του «λευκού ιππότη» για την αλλαντοβιομηχανία «Νίκας». Παλιότερα, μάλιστα, είχε διατυπώσει την πρόθεση να αποτελέσει τη δύναμη εκείνη που θα κάνει τη συγκέντρωση, να έχει τον ρόλο του consolidator σύμφωνα με τον αγγλικό όρο, στην εγχώρια αγορά αλλαντικών. 

Από την πλευρά τού Κωνσταντίνου Δομαζάκη δεν φέρεται, τουλάχιστον με βάση τα όσα ισχυρίζεται για την ώρα, καμία διάθεση εκχώρησης της συμμετοχής που έχει στην Creta Farms σε άλλον επενδυτή. Ιδανικά θα επιθυμούσε να πάρει πλήρως τον έλεγχο της Creta Farms ή να μεταβιβάσει το ποσοστό του σε πολύ υψηλό τίμημα και να δημιουργήσει μία νέα εταιρεία. Ο ίδιος δεν φαίνεται να διατηρεί και τα καλύτερα αισθήματα για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ενώ είναι ο Κ. Δομαζάκης που ζήτησε ένα από τα θέματα στην ημερήσια διάταξη της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, να είναι η παροχή εξουσιοδότησης για την υποβολή καταγγελίας προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την άσκηση αγωγών κατά ανταγωνιστριών εταιρειών για αθέμιτες πρακτικές. H έκτακτη γενική συνέλευση αναβλήθηκε και προγραμματίστηκε να γίνει στις 26 Ιουνίου.

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωρόπουλος, όταν κλήθηκε πρόσφατα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Creta Farms, επεσήμανε την ανάγκη να «αφήσουμε την εταιρεία να βρει ηρεμία και να λύσει τα προβλήματά της», τονίζοντας ότι είναι μία καλή εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το πρώτο βήμα για την είσοδο επενδυτή στην εταιρεία να γίνει μέσω αλλαγής προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο, καταγράφεται επίσης διάσταση απόψεων: ο μεν Μάνος Δομαζάκης φέρεται περισσότερο διατεθειμένος να εισέλθουν στη διοίκηση νέα πρόσωπα που θα έχουν την αποδοχή και των πιστωτριών τραπεζών, ο δε Κωνσταντίνος Δομαζάκης επιθυμεί αλλαγές προσώπων –το είχε θέσει άλλωστε ως θέμα στην έκτακτη γενική συνέλευση– όχι όμως κάποιους που θα έχουν τον ρόλο, έστω και άτυπα, του «τοποτηρητή» των τραπεζών. Υποστηρίζει δε ότι όποτε πήραν οι τράπεζες τον έλεγχο εταιρειών, τοποθετώντας τις δικές τους διοικήσεις, δεν βγήκε ποτέ σε καλό.

Τα περιθώρια παρέμβασης των τραπεζών δεν είναι τόσο πολλά όπως σε άλλες περιπτώσεις. Ενεχυριασμένο είναι το 19% της Creta Farms και το κυριότερο όπλο πίεσης που έχουν οι πιστωτές – αλλά που ενέχει πολλούς κινδύνους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση την εταιρεία– είναι να διακόψουν τις γραμμές πίστωσης.

Απαξίωση

Κύκλοι της αγοράς με πλούσια εμπειρία σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων υποστηρίζουν ότι όσο συνεχίζεται ο αδελφοκτόνος πόλεμος και όσο βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις, καταχρήσεις και μη ορθή αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών στις λογιστικές καταστάσεις, κανείς επενδυτής δεν θα τολμήσει να εισέλθει. Για τον ίδιο λόγο θεωρούν, δυστυχώς, πιθανότερο το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η εταιρεία στην απαξίωση και στη συνέχεια να πωληθούν τα περιουσιακά της στοιχεία.

Οι εποπτικές αρχές απλώς παρακολουθούν 

Την ώρα που ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην Creta Farms μαίνεται, πληθαίνουν οι φωνές για τις ευθύνες της εποπτικής αρχής, εν προκειμένω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς θεωρούν ότι για μία ακόμη φορά αδρανεί. Η αγορά, μάλιστα, θα περίμενε ταχύτερα αντανακλαστικά, μετά την υπόθεση της  Folli Follie, και ενώ έχουν προηγηθεί απίστευτες καταγγελίες ακόμη και από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, ο οποίος επί δεκαετίες συνδιοικούσε με τον αδελφό του Μάνο την εταιρεία.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι και όχι μόνο επισημαίνουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να είχε διατάξει πλήρη διαχειριστικό έλεγχο στην εταιρεία και όχι απλώς να αναμένει το πόρισμα της PwC, το οποίο αφορά μόνο το ζήτημα του εάν ο Κ. Δομαζάκης δάνεισε την εταιρεία με 11,6 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005- 2006 και εάν η εταιρεία του επέστρεψε τα λεφτά.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η αδράνεια αυτή της αρμόδιας εποπτικής αρχής έχει ως συνέπεια να καθίσταται μη ελκυστικό το Χρηματιστήριο Αθηνών για εγχώριους και ξένους επενδυτές, ζημιώνοντας τη φήμη ακόμη και υγιών μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από τις απίστευτες καταγγελίες του Κ. Δομαζάκη έχουν υπάρξει ακόμη δημοσιεύματα για μία σειρά θεμάτων: την αιφνίδια μείωση των απαιτήσεων κατά 6,7 εκατ. ευρώ που είχε η μητρική από τη θυγατρική στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που επιδεινώνει την αρνητική θέση της εταιρείας, την «εξαφάνιση» από τη μία χρονιά στην άλλη από τις οικονομικές καταστάσεις θυγατρικών στο εξωτερικό που είχε η Creta Farms, χωρίς να αναφέρεται με σαφήνεια η είσπραξη κάποιου τιμήματος ή όχι, η αποκάλυψη της ύπαρξης της εταιρείας Novaplot, ιδιοκτησίας των αδελφών Δομαζάκη στην οποία φέρεται να κατέληγαν χρήματα της Creta Farms, χωρίς αυτή να έχει κάποια σχέση με την αλλαντοβιομηχανία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή