Στον… ήλιο και στη θάλασσα «ποντάρουν» οι επενδυτικές ακινήτων

Στον… ήλιο και στη θάλασσα «ποντάρουν» οι επενδυτικές ακινήτων

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχυρούς «παίκτες» του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου εξελίσσονται οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρτοφυλάκιο κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Το ακόμα πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ένα μέρος του επενδυτικού τους προγράμματος κατευθύνεται πλέον σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, καθώς δεν αφορούν μόνο σε ολοκληρωμένα ακίνητα, αλλά σε αναπτύξεις οικοπέδων, ή και ανακατασκευές υφιστάμενων κτισμάτων. Με τον τρόπο αυτό κινητοποιούνται περισσότερα κεφάλαια και δημιουργούνται περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΑΕΕΑΠ προχωρούν σε συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, τόσο με εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, όπως για παράδειγμα η Dimand Real Estate, όσο και με ξενοδοχειακές αλυσίδες και εταιρείες διαχείρισης τουριστικών μονάδων (operators), όπως η Hotel Brain και η Zeus International. Για παράδειγμα, η Εθνική Πανγαία, η οποία έχει στρέψει ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού της προγράμματος προς την κατεύθυνση των τουριστικών επενδύσεων, προχώρησε κατά τη διάρκεια του Μαΐου σε μία σειρά σημαντικών κινήσεων, σε συνεργασία με την Dimand Real Estate. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά την ανάπτυξη τουριστικής επένδυσης της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Πανγαία προχώρησε στην απόκτηση από την Alpha Bank, του 40% της εταιρείας Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Χανίων Α.Ε., καταβάλλοντας το ποσό των 3,47 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει δύο οικόπεδα στα Χανιά, συνολικής επιφάνειας 11,4 στρεμμάτων. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος και εξοχικών κατοικιών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται και το ενδεχόμενο της προσθήκης και ορισμένων εμπορικών χρήσεων. Το υπόλοιπο 60% της εταιρείας ελέγχεται από το σχήμα Dimand-EBRD, που έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία για επενδύσεις ανάπτυξης ακινήτων στην ελληνική αγορά.

Αντίστοιχα, στην Αττική και συγκεκριμένα στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού, κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αποκτήθηκε ένα παλιό κτίριο γραφείων, επιφάνειας 5.300 τ.μ., αντί ποσού 5,875 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της εξαιρετικής τοποθεσίας του ακινήτου, μελετάται η ανακατασκευή του και επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείο, χωρίς πάντως να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Η Εθνική Πανγαία έχει ήδη αναπτύξει σημαντική παρουσία στον ξενοδοχειακό τομέα, καθώς ακίνητο ιδιοκτησίας της είναι αυτό στο οποίο στεγάζεται το Ergon House Athens, του ομίλου Ergon, στην οδό Μητροπόλεως 23, πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Το ξενοδοχείο άνοιξε πρόσφατα τις «πύλες» του, αποτελώντας το πρώτο της πρωτεύουσας, το οποίο απευθύνεται στους λάτρεις της γαστρονομίας, καθώς συνδυάζει την εστίαση με τη φιλοξενία, διαθέτοντας και μια αγορά τροφίμων. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την ανακατασκευή ενός ακινήτου της εταιρείας, στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγίας Ειρήνης 7. Στο εν λόγω ακίνητο, πρόκειται να λειτουργήσει μπουτίκ ξενοδοχείο, ενώ στο ισόγειό του θα διατηρηθεί χρήση εμπορικού καταστήματος, καθώς υφίσταται συμφωνία με την αλυσίδα Sephora. Πρόκειται για ακίνητο 2.525 τ.μ., το τίμημα κτήσης του οποίου ήταν 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ θα δαπανηθούν επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωσή του σε κτίριο μεικτής χρήσης.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε στην Πάτρα, το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy, του ομίλου Marriott στην ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Ευρώπης. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε στη θέση του ιστορικού ξενοδοχείου «Μορέας», το οποίο λειτούργησε στην πόλη από το 1974 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Το ακίνητο είχε αποκτηθεί από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ήδη από το τέλος του 2016, και στη συνέχεια εκμισθώθηκε στην DPN A.E., εταιρεία συμφερόντων της Dimand Real Estate. Σήμερα, τη διαχείριση του νέου ξενοδοχείου έχει αναλάβει η CS Hospitality/Shaner Group, που φέρει την έγκριση της Marriott.

Εντονη είναι και η δραστηριότητα της Grivalia στον τουριστικό κλάδο. Η τελευταία επένδυση της εταιρείας, που απορροφήθηκε από τον όμιλο Eurobank αφορά την ανάπτυξη ακινήτου 100 στρεμμάτων στη Μύκονο. Πρόκειται για έργο 46,5 εκατ. ευρώ που αφορά την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος πέντε αστέρων στην περιοχή Καλό Λιβάδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η ανάπτυξη 150 πολυτελών βιλών.

Εκτός από την επένδυση στη Μύκονο, η οποία πρόσφατα έλαβε και την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η Grivalia «τρέχει» και την ανάπλαση των «Αστεριών» στη Γλυφάδα, που θα αποτελέσει το πρώτο πολυτελές αστικό θέρετρο. Μεταξύ άλλων, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει ξενοδοχείο 400 κλινών, σουίτες και επιπλωμένες βίλες, καταστήματα εστίασης, χώρους αναψυχής και κέντρα διασκέδασης. Η επένδυση για την ανάπλαση της έκτασης των 285 στρεμμάτων υπολογίζεται σε 60 εκατ. ευρώ, με την κάλυψη των κτιρίων να είναι λιγότερη από 1% της επιφάνειας σε μόλις 28.000 τ.μ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η Grivalia είναι ιδιοκτήτρια ενός ακόμα πολυτελούς τουριστικού θερέτρου, καθώς το 2018 απέκτησε το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι από την Dolphin Capital Investors. Επίσης, έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Meli Palace στα Μάλια της Κρήτης, το οποίο διαχειρίζεται η αλυσίδα Grecotel. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η Grivalia απέκτησε το ακίνητο που στο παρελθόν στέγαζε το «Ολυμπος Νάουσα», δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο σήμερα μετατρέπεται σε μπουτίκ ξενοδοχείο.

Επενδύουν και οι «μικροί»

Ενεργές στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι ακόμα και οι μικρότερες ΑΕΕΑΠ. Η Briq Properties του ομίλου Infoquest απέκτησε φέτος τον Απρίλιο το ξενοδοχείο Mr & Mrs White Tinos, στην Τήνο. Πρόκειται για μονάδα τεσσάρων αστέρων, 300 μέτρα από την παραλία του Αγίου Ιωάννη, στο νησί των Κυκλάδων. Η επένδυση για το ακίνητο των 7.877 τ.μ. και των 60 δωματίων ανήλθε σε 2,96 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο μισθώνεται από την Hotel Brain, η οποία και το διαχειρίζεται. Ανάλογη συνεργασία υπάρχει μεταξύ των δύο εταιρειών και στο πρώτο ξενοδοχείο που απέκτησε πέρυσι τον Οκτώβριο η Briq, το Mr & Mrs White Paros, το οποίο στοίχισε 3,5 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχεία πόλης, σε Κουκάκι, Κολωνάκι και Κηφισιά, έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και η Μπλε Κέδρος AEEAΠ της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat). Η πιο πρόσφατη αφορά το ξενοδοχείο Athens B.C., στην οδό Φαλήρου 5 στου Μακρυγιάννη. Πρόκειται για το πολύκροτο πολυώροφο κτίσμα κοντά στην Ακρόπολη, για το οποίο εντέλει κρίθηκε ότι όλες οι άδειες ήταν νόμιμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή