Πάτησε γκάζι το Χρηματιστήριο με νέα ισχυρή άνοδο κατά 3,28%

Πάτησε γκάζι το Χρηματιστήριο με νέα ισχυρή άνοδο κατά 3,28%

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη προκήρυξη των πρόωρων εκλογών λειτούργησε χθες ως καταλύτης για ένα νέο ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά μία εβδομάδα στάσης αναμονής από τους επενδυτές, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των ξένων χαρτοφυλακίων. Η ρευστότητα που εξασφάλισαν πολλά funds κατά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών της περασμένης εβδομάδας μπήκε εκ νέου στους ελληνικούς τίτλους, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Η πολιτική αλλαγή που προεξοφλείται από την ημέρα των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών έχει δώσει νέα ώθηση στο Χ.Α., το οποίο βρίσκεται «άνετα» στην πρώτη θέση των αποδόσεων διεθνώς, με άνοδο 37,5% από τις αρχές του έτους και με τον τζίρο να έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε από το πρώτο λεπτό με έντονα ανοδικές διαθέσεις, ανεβάζοντας στη συνέχεια ταχύτητα, με τον Γενικό Δείκτη να αγγίζει νέα υψηλά 13 μηνών και με τους αναλυτές να εκτιμούν πως το θετικό αυτό μομέντουμ θα ενισχυθεί ενόψει και της κάλπης της 7ης Ιουλίου. Η μετοχή της ΔΕΗ (+10,55%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+10,27%) έκλεψαν χωρίς αμφιβολία την παράσταση, με την πλειονότητα των blue chips να σημειώνουν ωστόσο επίσης ισχυρά κέρδη άνω του 3%, ενώ στον «χορό» μπήκαν και οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,28% στις 842,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,56 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 2,77%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,04% στις 782,28 μονάδες. Μετά το διψήφιο άλμα της Πειραιώς, τη μεγαλύτερη άνοδο στον κλάδο σημείωσε η Alpha Bank στο +6,90% και ακολούθησαν η Εθνική στο +4,52% και η Eurοbank στο +4,48%.

Σε αυτό το πολύ θετικό για το Χ.Α. κλίμα ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη το καθιερωμένο ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ, στο οποίο συμμετέχουν 18 εισηγμένες (από 25 που είχαν αρχικά ανακοινωθεί). Συγκεκριμένα, στο 8th Greek Investment Forum το «παρών» θα δώσουν υψηλόβαθμα στελέχη των: Aegean Airlines, Alpha Bank, Autohellas, EXAE, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα – Terna Energy, Ελληνικά Πετρέλαια, Ικτίνος Ελλάς, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Profile, ΔΕΗ και Σαράντης. Εκεί θα βρεθούν 55 διεθνείς αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίου, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν κλειστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εισηγμένων, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs, Greylock και Oaktree.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το roadshow αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμη καταλύτη για το Χ.Α., καθώς επισημαίνουν πως διάθεση για σημαντική διόρθωση στην αγορά δεν φαίνεται να υπάρχει, ειδικότερα μετά και την τελευταία αποκλιμάκωση του ρίσκου της χώρας σε ιστορικά χαμηλά (απόδοση 10ετούς στο 2,8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή