Πρόσθετα στοιχεία για την Creta Farms ζητεί η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Πρόσθετα στοιχεία για την Creta Farms ζητεί η Επ. Κεφαλαιαγοράς

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη δραστηριότητα της Creta Farms έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τόσο από τη διοίκηση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας, όσο και από τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη, μεγαλομέτοχο και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Από τις απαντήσεις που θα δοθούν σε κρίσιμα ερωτήματα, αλλά και από το πόρισμα της PwC, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά που σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζει ήδη κάποια «προβλήματα» στις λογιστικές καταστάσεις της Creta Farms, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό το κατά πόσο θα αποφασιστεί η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην εταιρεία, κατ’ εντολήν πλέον της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι ο έλεγχος που διενεργεί η PwC περιορίζεται στο επίμαχο ζήτημα των 11,6 εκατ. ευρώ (ή κατά μία άλλη εκδοχή των 10,5 εκατ. ευρώ), το ποσό δηλαδή που ο Κ. Δομαζάκης ισχυρίζεται ότι δάνεισε την εταιρεία του την περίοδο 2005-2006 και που φέρεται να μην απεικονίζεται στις λογιστικές καταστάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτός από τα στοιχεία που φέρεται να έχει ζητήσει από τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη σχετικά με τους ισχυρισμούς του για το επίμαχο ποσό, έχει ζητήσει τόσο από τον ίδιο όσο και από τη διοίκηση της εταιρείας διευκρινίσεις για τα ακόλουθα θέματα: α) Τη μεταφορά χρημάτων από τα ταμεία της Creta Farms στην εταιρεία Novaplot, η οποία ελέγχεται επίσης από τους αδελφούς Δομαζάκη, β) τι συνέβη με έργα ύψους 1,78 εκατ. ευρώ τα οποία τιμολογήθηκαν, εξοφλήθηκαν και δεν κατασκευάστηκαν ποτέ, γ) για υπερκοστολογήσεις εξοπλισμού και δ) για την κατασκευή βιομηχανικών σιλό, τα οποία πληρώθηκαν από την Creta Farm, αλλά δεν παρελήφθησαν. Υπενθυμίζεται πως τα τέσσερα παραπάνω ζητήματα περιλαμβάνονται σε επιστολή – καταγγελία που φέρεται να απέστειλε ο Κ. Δομαζάκης προς τις πιστώτριες τράπεζες.

Πέρα από τις απαντήσεις που καλούνται να δώσουν οι Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, επί σειράν ετών συνδιοικούντες την εταιρεία και βασικοί μέτοχοι αυτής, η αρμόδια εποπτική αρχή έχει ζητήσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και διευκρινίσεις από την Deloitte σχετικά με τον έλεγχο που ξεκίνησε ο εν λόγω οίκος στην Creta Farm στα τέλη του 2018, έλεγχος, όμως, ο οποίος διεκόπη ξαφνικά. Η Deloitte πρέπει μέχρι αύριο να ενημερώσει την αρμόδια εποπτική αρχή σχετικά με την εντολή που είχε λάβει για τον ειδικό έλεγχο, τους λόγους που αυτός σταμάτησε, καθώς και για τα όποια συμπεράσματα είχε καταλήξει.

Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, για την έκβαση της υπόθεσης θα έχει και η στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες: εάν, δηλαδή, υπό την απειλή της καταγγελίας των δανείων της Creta Farms και τη διακοπή των γραμμών πίστωσης της εταιρείας, επιτύχουν σε πρώτη φάση να τοποθετήσουν άτομα της εμπιστοσύνης τους στο διοικητικό συμβούλιο αυτής και στη συνέχεια πείσουν τους δύο μεγαλομετόχους να πουλήσουν σημαντικό μέρος της συμμετοχής τους έτσι ώστε να διευκολυνθεί στην αλλαντοβιομηχανία η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.  Σε περίπτωση που τα επόμενα βήματα δεν γίνουν με τη δέουσα ταχύτητα και οι οφειλές διογκωθούν, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται η αλλαγή ιδιοκτησίας να επιτευχθεί μέσω συμφωνίας εξυγίανσης, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή