Σε ΕΛΠΕ και Edison το μερίδιο της Ελλάκτωρ στην Elpedison

Σε ΕΛΠΕ και Edison το μερίδιο της Ελλάκτωρ στην Elpedison

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oριστικοποιήθηκε  η συμφωνία για την εξαγορά  του ποσοστού που κατέχει ο όμιλος Ελλάκτωρ στην Elpedison από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές είναι θέμα ημερών η επισημοποίησή της. Η εξαγορά ήταν αποτέλεσμα αφενός της απόφασης της Ελλάκτωρ να αποεπενδύσει από τον τομέα της παραγωγής από συμβατικά καύσιμα υπό την πίεση και των τραπεζών για την ελάφρυνση των χρεών της και αφετέρου της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-Εdison  να μην επιτρέψουν σε ανταγωνιστή να εισέλθει στο χαρτοφυλάκιο της  Εlpedison. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών μερών εξάλλου στηρίχθηκαν στο δικαίωμα πρώτης προτίμησης που προβλέπει η συμφωνία μετόχων σε περίπτωση πώλησης. Με την εξαγορά η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ-Edison θα αυξήσει το ποσοστό της στην  Εlpedison στο 98,52% από 75,78% σήμερα, με την ελληνική και την ιταλική εταιρεία να μοιράζονται ισόποσα το ποσοστό της Ελλάκτωρ. Το τίμημα υπολογίστηκε στη βάση της καθαρής αξίας της εταιρείας, κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.

Η Elpedison συγκαταλέγεται στους τρεις καθετοποιημένους ομίλους ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αλλά και στις εταιρείες που σχεδιάζουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη χορήγηση άδειας παραγωγής για μία νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ και η απόδοση της μονάδας στο 63%. H μονάδα πρόκειται να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη στο συγκρότημα που φιλοξενεί την υφιστάμενη μονάδα της εταιρείας, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2006.  Η Elpedison λειτουργεί από το 2010 μία ακόμη μονάδα φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 420 MW. Με την υλοποίηση της νέας μονάδας η εταιρεία προσβλέπει στον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην αγορά ηλεκτρισμού όπου δραστηριοποιείται και στον τομέα της προμήθειας και του trading.

Η Ελλάκτωρ με χθεσινή ανακοίνωσή της και με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους υποψήφιους αγοραστές για την πώληση της συμμετοχής της στην Elpedison.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή