«Λευκός ιππότης» για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

«Λευκός ιππότης» για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό κοινοπρακτικό σχήμα, με τη συμμετοχή ελληνικών και ευρωπαϊκών ναυτιλιακών και ναυπηγικών ομίλων, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να επενδύσει στην εξυγίανση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ). Το ενδιαφέρον γνωστοποιήθηκε χθες επίσημα στον ειδικό διαχειριστή που έχει αναλάβει την εκποίηση του ενεργητικού της εταιρείας, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάκτησης των κρατικών επιδοτήσεων που επιδίκασε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχήμα, επικεφαλής του οποίου έχει τεθεί ελληνική ναυτιλιακή που ανήκει σε ευρύτερο όμιλο συμμετοχών ελληνικών συμφερόντων με έδρα σε δυτικοευρωπαϊκή  χώρα, περιλαμβάνει και έναν ακόμη μεγάλο ευρωπαϊκό ναυτιλιακό όμιλο, όπως και ένα, επίσης ευρωπαϊκό, μεγάλο ναυπηγικό γκρουπ. Αν και η συμμετοχή όλων στην τελική συναλλαγή παραμένει προς επιβεβαίωση, όπως και ενδεχόμενη συμμετοχή άλλων ομίλων, το ενδιαφέρον για τα ΕΝΑΕ χαρακτηρίζεται γνήσιο από ανθρώπους με γνώση των σχετικών σχεδιασμών. Αυτοί δεν περιλαμβάνουν μόνο επισκευαστική δραστηριότητα αλλά και τη ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων, τόσο επιβατηγών όσο και άλλων τύπων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον, επίσης, φαίνεται να περιλαμβάνει τόσο το ενεργητικό που θα βγάλει σε διαγωνισμό ο ειδικός διαχειριστής των ΕΝΑΕ όσο και τη λεγόμενη πέτρινη δεξαμενή, η οποία έχει μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ. Η τελευταία «ωριμάζει» το ακίνητο αδειοδοτικά μαζί με τη δεξαμενή και πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό τους επόμενους μήνες.

Για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία των ΕΝΑΕ έχει ενδιαφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν και η Cosco, αν και παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον θα επανέλθει κατά την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι ενεργητικού, πλωτές δεξαμενές κυρίως, κάποια οικόπεδα και ρυμουλκά πλοία έχουν ήδη εκπλειστηριαστεί.

Επί των ΕΝΑΕ διατηρεί ακόμη σοβαρές απαιτήσεις και αξιώσεις και ο προηγούμενος μέτοχος, η Privinvest, η οποία έχει προσφύγει σε δύο διεθνείς διαιτησίες και έχει μάλιστα κερδίσει τη μία με όχημα τα ΕΝΑΕ, που αξιώνουν περί τα 220 εκατομμύρια από το Δημόσιο. Η συγκεκριμένη απαίτηση εκτιμάται πως μπορεί να εκπλειστηριαστεί από τον ειδικό διαχειριστή ως μέρος του ενεργητικού. Εκκρεμεί όμως η δεύτερη διαιτησία, καθώς η Privinvest ισχυρίζεται πως το Δημόσιο επιχειρεί να υφαρπάξει την περιουσία της, ενώ άλλη μία, τρίτη, διαιτησία έχει ζητήσει το ελληνικό Δημόσιο.

Ζήτημα για την αλλαγή ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ αποτελεί και η συνέχιση του ναυπηγικού προγράμματος του πολεμικού ναυτικού, ενώ θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ πως το στρατιωτικό τμήμα των ναυπηγείων θα πρέπει να δοθεί μόνο σε εταιρεία με «διαβατήριο» νατοϊκής χώρας.

Χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα ΕΝΑΕ από κορυφαία στελέχη του ενδιαφερόμενου σχήματος και τους νομικούς και τεχνικούς συμβούλους του, και έγινε συνάντηση τόσο με τον ειδικό διαχειριστή όσο και με τον αρχιμηχανικό της μονάδας.

Η κυβέρνηση έθεσε σε ειδική διαχείριση τα ΕΝΑΕ για οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο σχετικό αρμόδιο δικαστήριο έφθαναν τα 524.896.095,75 ευρώ και αντιστοιχούν σε ταμειακώς βεβαιωθείσες στις 11.03.2016 απαιτήσεις λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων (σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε.), οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτητές ενώ μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 567 εκατ. ευρώ. Ακόμη, υπάρχει προς το Δημόσιο οφειλή 94.877.073,51 επίσης λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Προς την Τράπεζα Πειραιώς οι οφειλές είναι 24.395.170 ευρώ, πλέον τόκων, και στους εργαζομένους τους τα ΕΝΑΕ χρωστούν συνολικό ποσό 176.408.528 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή