«Τρέχει» στο παρά πέντε η ΔΕΠΑ για να φέρει LNG

«Τρέχει» στο παρά πέντε η ΔΕΠΑ για να φέρει LNG

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση της επάρκειας της ζήτησης φυσικού αερίου έδωσε η ΔΕΠΑ προχθές αργά το βράδυ με επίσημη ανακοίνωσή της, στην οποία σημείωνε μάλιστα ότι δεν χρειάζονται οποιεσδήποτε «έκτακτες κινήσεις». Ωστόσο η εταιρεία που ελέγχει το 47% της εγχώριας αγοράς και ανέλαβε προσφάτως δεσμεύσεις για την τροφοδοσία και μέρους των αναγκών της Βουλγαρίας, όταν εξέδιδε τη σχετική ανακοίνωση είχε ήδη προχωρήσει στην πρώτη «έκτακτη κίνηση» του καλοκαιριού, την οποία προφανώς επιχείρησε να αποκρύψει. Οπως επιβεβαιώνεται και από το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ υποχρεώθηκε να μεταφέρει την άφιξη φορτίου LNG που είχε προγραμματίσει για τις 15 του μηνός, δηλαδή αύριο, μία ημέρα πριν.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΠΑ είχαν διαπιστώσει μόλις δύο ημέρες νωρίτερα ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει η εταιρεία δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες της κατανάλωσης μέχρι τις 15 Ιουνίου, που αναμενόταν το νέο φορτίο LNG  από την Αλγερία και έσπευσαν σε συνεννόηση με την αλγερινή Sanatrach να μεταφέρουν την έλευση του νέου φορτίου μία ημέρα νωρίτερα.

Ο αιφνιδιασμός των αρμοδίων υπηρεσιών για τις προμήθειες φυσικού αερίου και ο πανικός που επικράτησε για τα επόμενα δύο 24ωρα είναι μία μόνον πλευρά των παρενεργειών από τη δυσλειτουργία που επικρατεί στη ΔΕΠΑ λόγω της ακυβερνησίας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Δημήτρης Τζώρτζης εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του, παρά την εντολή του υπουργείου Ενέργειας για απομάκρυνση και μεταφορά των αρμοδιοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου στον πρόεδρο της εταιρείας κ. Β. Τζώρτζη. Η επιστροφή της εταιρείας στην κανονικότητα παραμένει ζητούμενο, καθώς καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί και μετά την προ διημέρου τελευταία παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη προς τους μετόχους (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ). Ο υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ να προχωρήσουν στη σύγκληση γενικής συνέλευσης και να αναθέσουν τα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον κ. Δότση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή