Κέρδη στο Χρηματιστήριο, ράλι στα ομόλογα λόγω Ντράγκι

Κέρδη στο Χρηματιστήριο, ράλι στα ομόλογα λόγω Ντράγκι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών έμοιαζε να εξελίσσεται σε πτωτική με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει να υποχωρεί έως και -1,44%, οι δηλώσεις Ντράγκι, οι οποίες πυροδότησαν ισχυρή άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές, άλλαξαν εντελώς το κλίμα μετά και τη ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 13,5 μηνών, με σημαντικές στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips (Jumbo +5,11%, Motor Oil +3,73%, ΑΔΜΗΕ +1,99%), αλλά και πολλές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Attica Bank +15,37%, Ιντραλοτ +10,25%, Ιντρακομ +4,65%, Ιντρακατ +3,31%). Οι πιέσεις για ακόμη μία φορά απορροφήθηκαν από τη ζήτηση υπογραμμίζοντας πως το μομέντουμ στο Χ.Α. παραμένει σταθερά θετικό, με την αγορά να έχει χτίσει γερές «άμυνες» στη διόρθωση, διατηρώντας τον τζίρο σε υψηλά επίπεδα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70%, στις 853,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 88,1 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,88%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 2,55% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 791,42 μονάδες. Αν και η Εθνική Τράπεζα έκλεισε αμετάβλητη στα 2,48 ευρώ, οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες κινήθηκαν πτωτικά, με την Eurobank να κλείνει στο -0,71%, την Alpha Bank στο -0,60% και την Πειραιώς στο -0,25%.

Μπορεί το Χ.Α. να συνέχισε στον δρόμο της ανόδου φέρνοντας τα συνολικά κέρδη από τις αρχές του έτους στο 39%, ωστόσο χθες τα ομόλογα ήταν αυτά που έκλεψαν την παράσταση. Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες της αγοράς για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής οδηγώντας σε σημαντικό ράλι στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Αν και η πιθανότητα ενός νέου QE δεν… αφορά την Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν έως και τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την κατηγορία του «επενδυτικού βαθμού», ωστόσο η δυναμική στροφή των επενδυτών προς τους κρατικούς τίτλους παρέσυρε και αυτά.

Ετσι χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,552%, με πτώση 5,6%, με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να διαμορφώνεται στις 287 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010, ενώ εκρηκτική (άνω του 11%) ήταν η βουτιά στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,394%.

Από τα επίπεδα της έκδοσής του η απόδοση στο 10ετές έχει υποχωρήσει κατά 35%, ενώ στο 5ετές έχει κάνει «βουτιά» της τάξης του 61%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή