HSBC: Θετικές για τις τράπεζες οι εκλογές

HSBC: Θετικές για τις τράπεζες οι εκλογές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θετικές εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα και η αισιοδοξία για τη μείωση των NPEs είναι οι λόγοι πίσω από το ράλι του ελληνικού τραπεζικού κλάδου το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνει η HSBC σε νέα έκθεσή της. Οπως τονίζει, το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογών του Μαΐου και η επακόλουθη προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών αποτελούν θετική εξέλιξη για την αγορά, για τρεις λόγους: 1) η Νέα Δημοκρατία θεωρείται γενικά από την αγορά περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις, 2) η μικρή προεκλογική περίοδος περιορίζει την αβεβαιότητα και το περιθώριο δημοσιονομικού εκτροχιασμού και 3) η αγορά βλέπει αυξημένη πιθανότητα αυτοδυναμίας της Ν.Δ., όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ενισχύοντας έτσι την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Ετσι, επισημαίνει, η αγορά έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα πιο θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βρήκαν τρόπο να ξεφύγουν από τον λαβύρινθο των χαμηλών επιπέδων που άγγιξαν στα μέσα Ιανουαρίου, με τη συνολική τους κεφαλαιοποίηση να έχει αυξηθεί κατά 122%. Επίσης, τα επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών έχουν αντισταθμίσει τις πιέσεις κερδοφορίας, ενώ η ομαλοποίηση των ισολογισμών παραμένει εντός τροχιάς. Η βρετανική τράπεζα θεωρεί ότι είναι καιρός να λάβει μια πιο εποικοδομητική στάση για τον κλάδο, επανεξετάζοντας τις εκτιμήσεις της και αυξάνοντας τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ετσι, αυξάνει την τιμή-στόχο της Alpha Bank στα 2,47 ευρώ από 1,93 ευρώ πριν, για την Eurobank στο 0,94 ευρώ από 0,80 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 2,80 ευρώ από 2,29 πριν και για την Πειραιώς στα 3 ευρώ από 1,91 ευρώ πριν, αν και υποβαθμίζει σε «διακράτηση» από «αγορά» τη σύσταση σε όλες τις τράπεζες πλην της Alpha Bank. Πάντως, μετά και το πρόσφατο ράλι, το βασικό της σενάριο υποδηλώνει πως το περιθώριο ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες είναι πιο περιορισμένο, ενώ τα ρίσκα είναι πιο ισορροπημένα.

Σύμφωνα με την HSBC, αν η Ελλάδα παγιώσει τον δρόμο προς την κανονικότητα, τότε υπάρχει περιθώριο ώστε να περιοριστούν οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν γύρω από τον κλάδο. Επίσης, όπως σημειώνει, στις εκτιμήσεις της δεν έχει αποτιμήσει πλήρως την επιτυχή ομαλοποίηση των ισολογισμών των τραπεζών. Το μομέντουμ θα μπορούσε να συνεχίσει να ευνοεί τις τράπεζες, οδηγώντας σε καλύτερες προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης των δανείων και τα επίπεδα δραστηριότητας. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω ράλι της τάξης του 61% κατά μέσον όρο, και συγκεκριμένα 27% η Eurobank, 53% η Εθνική, 81% η Alpha Bank και 96% η Πειραιώς. Πάντως, παρά το πρόσφατο ράλι δεν πιστεύει ότι η αγορά προεξοφλεί μια τόσο θετική εξέλιξη για τις ελληνικές τράπεζες ακόμη.

Η HSBC τέλος προειδοποιεί πως υπάρχουν και σημαντικοί παράγοντες κινδύνου γύρω από τον κλάδο. Πρώτον, το πολιτικό σκηνικό θα μπορούσε να προκαλέσει και πάλι αρνητικές εκπλήξεις εάν η Βουλή περιέλθει σε αδιέξοδο ή εάν η επόμενη κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς. Δεύτερον, η ομαλοποίηση των ισολογισμών των τραπεζών δεν είναι σε καμιά περίπτωση εγγυημένη. Ενώ η ορατότητα για τη μείωση των NPEs έχει βελτιωθεί και τα σχέδια των τραπεζών δεν εξαρτώνται από τις συστημικές λύσεις ή τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια απογοήτευσης. Το ενδιαφέρον των private equity για τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs θα μπορούσε να υποχωρήσει εάν τα χαρτοφυλάκια που έχουν ήδη πωληθεί κινηθούν χαμηλότερα των προσδοκιών. Τέλος, το ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει εμπόδια για τις τράπεζες, είτε με τη μορφή επιτάχυνσης των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, είτε με μέτρα εποπτείας για τη μείωση της εξάρτησης από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή