Στο «κόκκινο» η αγορά εξαιτίας των πιέσεων στις τράπεζες

Στο «κόκκινο» η αγορά εξαιτίας των πιέσεων στις τράπεζες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με αρκετή επιφυλακτικότητα και νευρικότητα και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ωστόσο γρήγορα οι πωλητές πήραν τα ηνία της αγοράς επικεντρώνοντας τα βέλη τους στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως στις τράπεζες, με την Πειραιώς να δέχεται αρκετές πιέσεις που έφτασαν ενδοσυνεδριακά έως και το -8%, λόγω και της έκδοσης του ομολόγου Tier II.

Με μόνο τέσσερα blue chips να «διασώζονται» ανοδικά (Τιτάν +4,01%, Βιοχάλκο +1,65%, Σαράντης +0,53%, Aegean +0,12%), και με περιορισμένη κινητικότητα σε τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης, το Χ.Α. δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη διόρθωση, η οποία οδήγησε τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα από τις 850 μονάδες, με τον τζίρο ωστόσο να είναι μειωμένος σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου διαστήματος.

Ολα αυτά εν μέσω μεικτών τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές μία μέρα μετά το ισχυρό ράλι που προκάλεσε ο Μάριο Ντράγκι, αλλά και της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τα οποία καταγράφουν καθημερινά νέα ρεκόρ.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 844,00 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ του -1,42% και του +0,34%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 78,57 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,09%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά +0,50% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,24% στις 773,68 μονάδες. Η Εθνική δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις σημειώνοντας πτώση 4,31% και ακολούθησαν η Πειραιώς με πτώση 3,15%, η Alpha Bank στο -1,81% και η Eurobank στο -1,25%.

Τα ισχυρά κέρδη του τραπεζικού δείκτη τα οποία ξεπερνούν το 110% από το ιστορικό χαμηλό που σημείωσε τον Ιανουάριο, άρχισαν να οδηγούν τους αναλυτές σε πιο επιφυλακτική στάση. Οπως επισημαίνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, παραμένουμε θετικοί για την αγορά και προσεκτικοί σχετικά με τη μεταβλητότητα στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχει καταγράψει διπλάσια κέρδη σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη από τις 24 Μαΐου, ενώ έκτοτε κλείνει την ψαλίδα με τον EuroStoxx Banks Price Index, ο οποίος έχασε 2,5% την ίδια περίοδο. Το περιβάλλον αναμένεται περισσότερο ευνοϊκό για τον κλάδο, αλλά οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου.

Με την προεκλογική περίοδο σε πλήρη εξέλιξη και το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει διαγράψει ανοδική τροχιά πάνω από 100 μονάδες μετά την εξαγγελία πρόωρων εκλογών, το δέλεαρ της αποκόμισης μέρους των κερδών στον τραπεζικό κυρίως κλάδο ήταν αναμενόμενο, σημειώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή