Τα κίτρινα τυριά της ΔΕΛΤΑ ανέλαβε να παράγει η Optima

Τα κίτρινα τυριά της ΔΕΛΤΑ ανέλαβε να παράγει η Optima

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απαλλαγή της από μερικά ακόμη περιουσιακά στοιχεία προχώρησε η ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, θυγατρική της Vivartia του ομίλου Marfin Investment Group (MIG). Χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση στην Optima κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου που διαθέτει στην Ελασσόνα, ενώ επίσης η Optima θα αναλάβει και την παραγωγή των κίτρινων τυριών της ΔΕΛΤΑ χωρίς την εξαγορά των αντίστοιχων εμπορικών σημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, η Optima (συμφερόντων Στέφανου Παντελιάδη) αγοράζει από τη ΔΕΛΤΑ κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου της δεύτερης στην Ελασσόνα. Επίσης, βάσει της συμφωνίας η Optima αναλαμβάνει την παραγωγή των κίτρινων τυριών (κασέρι και ημίσκληρο) για τη ΔΕΛΤΑ. Διευκρινίζεται ότι η συμφωνία δεν αφορά τον εξοπλισμό και την παραγωγή φέτας, ενώ το σήμα ΒΙΓΛΑ που φέρουν τα τυριά παραμένει στην ιδιοκτησία της ΔΕΛΤΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή των κίτρινων τυριών θα γίνεται μεν υπό τον έλεγχο της Optima, αλλά και πάλι στο εργοστάσιο της Ελασσόνας. Ακριβώς η μη μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας αλλού εκτιμάται, σύμφωνα με πηγές από τη ΔΕΛΤΑ, ότι δεν θα επηρεάσει και το εργασιακό καθεστώς για τους περίπου 40 εργαζομένους που απασχολούνται εκεί. Σημειώνεται ότι τα κίτρινα τυριά αποτελούν περί το 40% της συνολικής παραγωγής που πραγματοποιείται στο εν λόγω εργοστάσιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, στο τέλος του 2018 την πρώτη θέση στην κατηγορία του κίτρινου τυριού είχε η FrieslandCampina Hellas με μερίδιο 16,6%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Optima με μερίδιο αγοράς 14,1%. Την τρίτη θέση με μερίδιο 12,3% καταλαμβάνουν τα τυριά ιδιωτικής ετικέτας.

Η απόφαση της ΔΕΛΤΑ να πωλήσει μέρος του εργοστασίου τυροκομικών προϊόντων στην Ελασσόνα έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση για την παύση της παραγωγής σε ένα άλλο εργοστάσιό της, αυτό στο Πλατύ Ημαθίας που αφορούσε το γάλα εβαπορέ. Υπενθυμίζεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΛΤΑ διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της το «Γάλα Βλάχας εβαπορέ», όμως η παραγωγή γίνεται από τρίτον και μάλιστα εκτός Ελλάδας.

Για τις παραπάνω εξελίξεις είχε προϊδεάσει τους μετόχους της MIG η διοίκηση του ομίλου. Κατά την τελευταία τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, στα τέλη Μαΐου, η διοίκηση της MIG είχε επισημάνει κατ’ αρχάς ότι θα συνεχιστούν οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη μείωση των δανείων της μητρικής, ενώ ειδικά ο διευθύνων σύμβουλος της MIG κ. Αθ. Παπανικολάου είχε τονίσει το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της ΔΕΛΤΑ έναντι άλλων γαλακτοβιομηχανιών να λειτουργεί έξι εργοστάσια έναντι ενός που διαθέτουν οι περισσότερες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή