Διόρθωση στο Χρηματιστήριο, έντονες πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο, έντονες πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βραχυκύκλωμα» προκάλεσε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σημείωσε ισχυρές απώλειες άνω του 17% – μετά και το δημοσίευμα της «Κ», από το οποίο, αν και προσπάθησε ενδοσυνεδριακά να ξεφύγει, δεν μπόρεσε. Σε αυτό συνέβαλαν και οι κινήσεις ρευστοποιήσεων στις τράπεζες αλλά και σε αρκετά blue chips (ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Τιτάν, Ελλάκτωρ), επιδεινώνοντας έτσι την εικόνα της αγοράς, με τους πωλητές να κυριαρχούν.

Σε αυτό το σκηνικό ήρθε να προστεθεί και το ξαφνικό «γύρισμα» στα ελληνικά ομόλογα με τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων προς το τέλος της συνεδρίασης, κι έτσι η διόρθωση «παγιώθηκε», με τον τζίρο να κινείται σε αυξημένα επίπεδα, παρά το γενικότερα πολύ θετικό διεθνές κλίμα μετά και τη συνεδρίαση της Fed. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τράπεζες και ΔΕΗ θα βρεθούν στο επίκεντρο της αγοράς και σήμερα, ενώ καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω πορεία του Χ.Α. θα παίξει η «συμπεριφορά» των υπόλοιπων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς και η κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,86% στις 836,78 μονάδες, ενώ o τζίρος διαμορφώθηκε στα 85,36 εκατ. ευρώ, με τη ΔΕΗ να απασχολεί το 12,5% του συνολικού όγκου, ξεπερνώντας τα 6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 2.138,60 μονάδες, στο -1,67% και στις 1.286,18 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο -2,10% στις 757,40 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 49% της συνολικής αξίας συναλλαγών. H Εθνική Τράπεζα σημείωσε πτώση της τάξεως του 5,18%, η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,26%, η Alpha Bank έκλεισε στο -1,23% και η Eurobank στο -0,54%.

Η χθεσινή διόρθωση στο Χ.Α. είχε αρνητικό πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ λόγω των χρόνιων παθογενειών της αλλά και της αναποφασιστικότητας του βασικού μετόχου της (το κράτος), σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η αγορά προσπαθεί να χωνέψει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών βαδίζοντας προς τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ωστόσο, παρά τη διορθωτική κίνηση, δείκτες και επιμέρους μετοχές δεν απομακρύνονται ιδιαίτερα από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά επίπεδά τους. Αν και η ελληνική κεφαλαιαγορά διαφοροποιείται ελαφρώς το τελευταίο διάστημα, λόγω της προεξοφλούμενης αυτοδύναμης πολιτικής αλλαγής, θα απαιτηθούν άμεσα και ριζικά μέτρα μετά τις εκλογές για να διατηρηθεί το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται και από τους ξένους.

Η αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που διασπούν σημαντικά μακροχρόνια τεχνικά επίπεδά τους με αυξημένους όγκους, προϊδεάζοντας για υψηλότερα επίπεδα τιμών, χρήζει προσοχής, όπως σημειώνει, ειδικά αν δεν υποστηρίζεται από θεμελιώδη μεγέθη, αφού εμφανίζεται συνήθως στην τελευταία φάση ανοδικών κινήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή