Διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλου από την ΕΕΤΤ για τις συχνότητες 5G

Διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλου από την ΕΕΤΤ για τις συχνότητες 5G

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η «κούρσα» για την αδειοδότηση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας με άδειες 5ης γενιάς (5G) στην Ελλάδα. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) τον διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλου που θα υποστηρίξει την Επιτροπή στη διαδικασία διάθεσης των σχετικών συχνοτήτων προς τους παρόχους.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η ΕΕΕΤ προτίθεται να διαθέσει στους ενδιαφερόμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους συχνότητες σε διάφορες ζώνες του ραδιοφάσματος, προκειμένου να υποστηριχθεί η μετάδοση κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα. Συγκεκριμένα, η ΕΕΤΤ προτίθεται να διαθέσει συχνότητες στη ζώνη των 700 MHz, των 1500 MHz, των 2100 ΜΗz (2,1 GHz), των 3600 ΜΗz (3,6 GHz) και τέλος στα 26000 MHz (26 GHz).

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Γερμανία στο ίδιο πλαίσιο διέθεσε συχνότητες στις ζώνες των 2 GHz και των 3,4 GHz, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τεσσάρων ενδιαφερομένων, οι οποίοι διέθεσαν πάνω από 6,5 δισ. ευρώ για να τις αποκτήσουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη δημοπρασία στη Γερμανία προσείλκυσε νεοεισερχόμενο παίκτη (1&1 Drillisch), κάτι που αλλάζει τον χάρτη της γερμανικής αγοράς πιθανώς για πρώτη φορά από το 2000 και μετά. Για πολλούς, η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς συνιστά παράγοντα αλλαγής ισορροπιών στην αγορά (game changer).

Στο ίδιο ελπίζει και η ΕΕΤΤ η οποία τρέφει ελπίδες ότι εκτός από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται ότι θα προσφέρουν οι προφανείς παίκτες (Cosmote, Vodafone, Wind) για τις συχνότητες, θα υπάρξει ενδιαφέρον και από έναν τέταρτο παίκτη. Ο παίκτης αυτός φημολογείται ότι θα είναι η γαλλική Iliad, η οποία φέρεται να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά. Η Iliad έχει εισέλθει στην ιταλική αγορά ως πάροχος κινητών υπηρεσιών δημιουργώντας σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της όπως είναι οι τιμές, τα μερίδια αγοράς κ.ά. Πάντως, μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει επίσημες επαφές ή αιτήματα. Επίσης, η εταιρεία στο παρελθόν έχει παρακολουθήσει πολλές ευρωπαϊκές αγορές (π.χ. Αυστρία), χωρίς ωστόσο να εισέλθει.

Η ΕΕΤΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα διαθέσει τις συχνότητες που χρειάζεται η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς με έναν διαγωνισμό. Εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δύο διαγωνισμοί, με διαφορά μερικών μηνών. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες περιοχές του ραδιοφάσματος δεν είναι πλήρως διαθέσιμες. Για παράδειγμα στη ζώνη των 700 MHz σήμερα καταλαμβάνεται από τα τηλεοπτικά κανάλια και τον Ελληνικό Στρατό. Επίσης, στη ζώνη των 2,1 GHz το μεγαλύτερο μέρος ήδη καταλαμβάνεται από τους υφιστάμενους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, αλλά τα δικαιώματα χρήσης λήγουν το 2021. Σχετικά με τη ζώνη των 700 MHz, υπάρχει συμφωνία των ενδιαφερόμενων πλευρών για να καθαρίσει η συγκεκριμένη ζώνη, αλλά η μετακίνηση αυτή απαιτεί χρόνο. Πολλοί εκτιμούν ότι η ζώνη των 700 MHz δεν θα έχει «καθαρίσει» ούτε το 2021, προκειμένου να έχουν κίνητρο οι εταιρείες κινητής να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτεί ένα ευρύ φάσμα συχνότητας από πολλαπλές ζώνες, καθώς κάθε συχνότητα προσφέρει διαφορετική κάλυψη και εύρος ζώνης (εύρος πληροφορίας που μεταφέρει). Πρέπει να μεταφέρει λίγα δεδομένα σε μια ευρεία περιοχή (π.χ. το στίγμα ενός αυτοκινήτου που κινείται) και πολλά δεδομένα σε μια περιορισμένη γεωγραφική κλίμακα (π.χ. ένα όχημα που κινείται στον δρόμο χωρίς οδηγό και αξιοποιεί τεχνητή όραση).

Οι ενδιαφερόμενοι για το έργο της υποστήριξης της ΕΕΤΤ στον διαγωνισμό θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι τις 12 Ιουλίου 2019. Με το δεδομένο αυτό δεν αποκλείεται ο ανάδοχος του έργου να προσληφθεί πριν από τις διακοπές του Αυγούστου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 160.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή