Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία στις 3 Ιουλίου λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία στις 3 Ιουλίου λόγω απεργίας της ΠΝΟ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κήρυξη 24ωρης «προειδοποιητικής» πανελλαδικής απεργίας για την Τετάρτη 3 Ιουλίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία συνεδρίασε χθες Τρίτη εκτάκτως, προκειμένου να εξετάσει τη νέα πρόταση των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας. Η απεργία, στην περίπτωση που παραταθεί, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στη μετακίνηση ψηφοφόρων ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Η εξέλιξη έρχεται έπειτα από διαπραγματεύσεις 40 ημερών για την υπογραφή της ΣΣΕ 2019 κατά τις οποίες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) πρότεινε στην ΠΝΟ ποσοστό αύξησης των αποδοχών των ναυτικών 2% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019. Επίσης συμφώνησε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Στο διάστημα των 40 ημερών πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις, και «συνεπώς δεν υπήρξε καμία κωλυσιεργία εκ μέρους μας, όπως πολύ κακώς ισχυρίζεται η ΠΝΟ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΝ. Η πρόταση για παροχή αύξησης 2% το 2019, καθώς επίσης και η συμφωνηθείσα αναδρομική αύξηση 2% το 2018, αποτελούν τις υψηλότερες αυξήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σε ΣΣΕ την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΣΕΕΝ.

«Η πρότασή μας συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του προσωπικού, ξεπερνάει τις πραγματικές δυνατότητές μας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω του ήδη αυξημένου κόστους καυσίμων κατά 50% τα δύο τελευταία χρόνια και της αναμενόμενης σημαντικής περαιτέρω αύξησής του μετά την 1/1/2020, λαμβανομένων υπόψη των νέων περιβαλλοντολογικών κανονισμών και την αλλαγή του τύπου του καυσίμου το οποίο καταναλώνουν τα πλοία μας», σημειώνουν πηγές της ακτοπλοϊκής βιομηχανίας.

Επιπλέον, οι ακτοπλόοι επισημαίνουν πως «η υπάρχουσα στελέχωση των πλοίων μας ξεπερνάει κατά πολύ τις προβλεπόμενες νόμιμες υποχρεώσεις και έτσι οι πραγματικές ανάγκες καλύπτονται, όπως εξάλλου αποδεικνύεται από τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα πλοία μας και τα πληρώματά τους στο επιβατικό κοινό. Παρ’ όλα αυτά συμφωνήσαμε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ικανοποιώντας σχετικές απαιτήσεις της ΠΝΟ».

Υπενθυμίζεται πως τα ζητήματα που αφορούν τη ναυτεργασία και τη στελέχωση των πλοίων δεν είναι θέματα στα οποία έχει αρμοδιότητα ο ΣΕΕΝ. «Εκφράζουμε τη μεγάλη έκπληξή μας για τη μη αποδοχή της πρότασής μας, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας εν μέσω τουριστικής περιόδου με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΝ προσθέτοντας πως «δεν κατανοούμε τους λόγους της απόρριψης της πρότασής μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή