400 νέες θέσεις εργασίας από την εξυγίανση της Hellenic Steel

400 νέες θέσεις εργασίας από την εξυγίανση της Hellenic Steel

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατηγικός επενδυτής για την Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, Hellenic Steel Co, που είναι η Jordan International Co, σε συνέχεια της κατάθεσης στις 23 Νοεμβρίου 2018 επικαιροποιημένης βεβαίωσης περί διαθεσιμότητας κεφαλαίων 17 εκατομμυρίων ευρώ, ανέλαβε σειρά δεσμεύσεων στο πλαίσιο του σχετικού σχεδίου εξυγίανσης που επικύρωσε την περασμένη Παρασκευή το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Την όλη διαδικασία «έτρεξε» το τμήμα αναδιάρθρωσης της Deloitte Ελλάδος, με επικεφαλής τον Αλέξη Χατζηπαύλου, ο οποίος σε συνεργασία με τους εκκαθαριστές της εταιρείας, Νικόλαο Μαράντο και Δημήτρη Αντωνίου, διεξήγαγε το σύνολο των διαπραγματεύσεων με τον βασικό πιστωτή της Hellenic Steel Co, ILVA SpA.

Αναλυτικά, στο πλαίσιο του άρθρου 106 δ, συντάχθηκε η έκθεση εμπειρογνώμονα για τη βιωσιμότητα του σχεδίου εξυγίανσης, με τη συναίνεση του 96,3% του συνόλου των πιστωτών. Το τίμημα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής ορίστηκε στα 12 εκατομμύρια, πλέον της ανάληψης του κόστους περιβαλλοντικών παρεμβάσεων. Σε περίπτωση που το αρμόδιο υπουργείο δώσει παράταση στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, ο επενδυτής θα καταβάλει επιπλέον ένα εκατομμύριο.

Ειδικότερα, θα μεταβιβαστούν το βιομηχανοστάσιο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός και μέρος του παθητικού της εταιρείας, και συγκεκριμένα της ληφθείσας πρόβλεψης περιβαλλοντικών παρεμβάσεων που απαιτούνταν να πραγματοποιηθούν για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις εκτιμήθηκαν από ανεξάρτητο εκτιμητή στο ύψος των 6,5 εκατ. Εξίσου σημαντικά όμως είναι και τα κοινωνικά οφέλη της συμφωνίας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς έχουν προβλεφθεί από τον επενδυτή άμεσες προσλήψεις 400 εργαζομένων στην πρώτη επαναλειτουργία της βιομηχανικής μονάδας.

Επιπροσθέτως, αν ισχύσει η παράταση για την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, οι πιστωτές θα λάβουν αναλογικά ένα εκατομμύριο επιπλέον.

Ο CEO της Deloitte Ελλάδος Δ. Κουτσόπουλος δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος που πετύχαμε μια βιώσιμη συμφωνία εξυγίανσης, η οποία θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη νέα εταιρεία που θα προέλθει από την εξαγορά των λειτουργικών παγίων στοιχείων», και το ότι η επαναλειτουργία της βιομηχανικής μονάδας θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας «μας κάνει ιδιαιτέρα περήφανους ενώ αποτελεί και την πρώτη πετυχημένη αναδιάρθρωση η οποία συνδυάζεται με νέα επένδυση στον κλάδο της χαλυβουργίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή