Mega deal Eurobank – Pimco με τιτλοποίηση δανείων 9,5 δισ.

Mega deal Eurobank – Pimco με τιτλοποίηση δανείων 9,5 δισ.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 110 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το τίμημα που θα εισπράξει η Eurobank από την Pimco στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar (Project Pillar), που αποτελεί το πρώτο βήμα της τριπλής συμφωνίας για την τιτλοποίηση-μαμούθ ύψους 9,5 δισ. ευρώ και τη μεταβίβαση της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης στην Ελλάδα, θυγατρικής της Eurobank, της FPS.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία Eurobank – Pimco, που ανακοινώθηκε χθες, αφορά σε πρώτη φάση την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ και τη δέσμευση για την αποκλειστική διαπραγμάτευση της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo (Project Cairo), ύψους 7,4 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την εξαγορά έως του 80% της FPS (Project Europe).

Η συμφωνία αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική κυρίως γιατί οδηγεί στην πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, καθώς με την ολοκλήρωσή της δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ φεύγουν από τον ισολογισμό της Eurobank, η οποία επιτυγχάνει με αυτόν τον τρόπο τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 16% το 2019 και στο 8,8% στο τέλος της 3ετίας.

Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της παρουσίας της Pimco στην ελληνική αγορά, που αποτελεί μακροπρόθεσμο επενδυτή με στρατηγική στόχευση. Η Pimco, θυγατρική του παγκόσμιου ασφαλιστικού ομίλου Allianz, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 1,7 τρισ. δολάρια και διαθέτει ήδη ποσοστό 5,029% στη Eurobank, αλλά και αξιόλογη θέση στην Alpha Bank.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υπογράμμισε ότι «η συμφωνία για το Project Pillar αποτελεί, μετά τη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia, το δεύτερο σημαντικό ορόσημο για την εκτέλεση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου εξυγίανσης», σημειώνοντας παράλληλα τη σημασία της έναρξης αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με «έναν σημαίνοντα εταίρο διεθνούς εμβέλειας» για την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης του Project Cairo και της μεταβίβασης της FPS. Η συναλλαγή, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurobank, αποτελεί «ορόσημο στην ελληνική αγορά, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργή διαχείριση ελληνικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ανανεωμένης εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της Eurobank και της ελληνικής οικονομίας».

Με βάση την ανακοίνωση της Eurobank, η συμφωνία για την τιτλοποίηση του Pillar έγινε με την Celidoria, που ελέγχεται από την Pimco και προβλέπει την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης. Η Eurobank θα διατηρήσει στην κυριότητά της το 100% των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης (senior notes) –αποτελεί το τμήμα των δανείων με υψηλότερες πιθανότητες ανάκτησης– καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς κατάταξης. Η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου που προκύπτει με βάση την ονομαστική αξία των ομολογιών υψηλής σειράς κατάταξης και την τιμή πώλησης των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης αντιστοιχεί περίπου στο 58% της συνολικής λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου. Να σημειωθεί ότι το Pillar περιλαμβάνει 44.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Eurobank και η BRAVO (συνδεδεμένη εταιρεία της Celidoria και του ομίλου Pimco) συμφώνησαν επίσης να έλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το Project Cairo και το Project Europe. Το Project Cairo προβλέπει την πώληση του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) σειράς κατάταξης του χαρτοφυλακίου, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται στα 7,4 δισ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή