Αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της Euromedica

Αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση της Euromedica

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα διοίκηση στη Euromedica όρισε η γενική συνέλευση των μετόχων που έγινε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, λίγες ώρες αφότου προηγήθηκε… άλλη γενική συνέλευση η οποία ανάγκασε το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο να αποσύρει όλα τα θέματα τα οποία είχε εισηγηθεί. Οι εξελίξεις σηματοδοτούν τον οριστικό, εκτός απροόπτου, απογαλακτισμό του ομίλου κλινικών και διαγνωστικών κέντρων από τα συμφέροντα της πλευράς του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και την έναρξη της προσπάθειας εξυγίανσης του ομίλου. Ερχονται δε μετά την απομάκρυνση της εν λόγω πλευράς και από τη βασική μετοχική σύνθεση της Euromedica, την Axon Holdings, στην οποία πρόσφατα τοποθετήθηκε με δικαστική απόφαση ειδικός διαχειριστής.

Η πρωινή γενική συνέλευση της Euromedica χθες είχε ζητηθεί από την πλευρά Λιακουνάκου και ένα από τα θέματα ήταν η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 60 εκατομμύρια ευρώ. Στην εισήγηση της διοίκησης Λιακουνάκου για τη διάθεση των κεφαλαίων ήταν και η αποπληρωμή οφειλών ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ προς την Αxon. Πλην όμως, μέτοχοι που παρενέβησαν κατά των εισηγήσεων σημείωσαν ότι οι οφειλές αυτές δεν ξεπερνούν το 1,5 εκατ. και τα υπόλοιπα 11 εκατ. φέρεταν να προορίζονταν για να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί απεμπλοκή της βασικής πιστώτριας τράπεζας μειώνοντας τις προς αυτήν οφειλές, χωρίς ασφαλώς αυτή να το γνωρίζει. Το εγχείρημα αυτό, σύμφωνα με νομικές πηγές, αποσκοπούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία ειδική διαχείρισης. Ομως όταν έγινε η παρέμβαση και ύστερα από διαβούλευση αλλά και επειδή η πλειοψηφία των μετόχων δεν ελέγχεται πλέον από τους παλαιούς μετόχους, η διοίκηση εμπιστοσύνης Θωμά Λιακουνάκου απέσυρε το σύνολο των θεμάτων της ατζέντας και έτσι έληξε η γενική συνέλευση άπραγη.

Στη δεύτερη γενική συνέλευση που έγινε έπειτα από λίγες ώρες (αφού προηγουμένως η απερχόμενη διοίκηση είχε εμφανίσει εξώδικο της ιδιοκτησίας των γραφείων της οδού Ρηγίλλης με το οποίο απαιτείτο η έξωση από τον χώρο λόγω οφειλόμενων ενοικίων) και την οποία συνέλευση είχε προκαλέσει η πλευρά των υπόλοιπων μετόχων, άλλαξε ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο. Το νέο διοικητικό συμβούλιο που συγκροτείται άμεσα σε σώμα αποτελείται από τους κ. Γεώργιο Μήτραινα, Στέφανο Ξενάκη, Ευάγγελο Παπαδόπουλο, Γεώργιο Δημάκη και Δαμιανό Βαρέλη. Την πρόταση για τον ορισμό τους υπερψήφισε η πλειοψηφία των μετόχων, μεταξύ των οποίων η υπό ειδική διαχείριση Axon που ελέγχει περίπου το 47% του μετοχικού κεφαλαίου και η Farallon (19%).

Υπενθυμίζεται πως ο κύκλος εργασιών της Euromedica κατά την τελευταία δημοσιευμένη ολόκληρη χρήση, δηλαδή αυτήν του 2016, ήταν (προ rebate & clawback) 152,324 εκατ. και τα κέρδη ΕBITDA 18,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται στα 567 εκατ. ευρώ. Δεν έχει εκδοθεί ισολογισμός για ολόκληρη τη χρήση του 2017, πόσο μάλλον για αυτή του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή