Τρεις ενδιαφερόμενοι για τις θυγατρικές του ΟΤΕ στη Ρουμανία

Τρεις ενδιαφερόμενοι για τις θυγατρικές του ΟΤΕ στη Ρουμανία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τρεις ενδιαφερομένους για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΤΕ στη Ρουμανία βλέπουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Economica.net, προσφορές για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Τelekom Romania (TR) αναμένονται από τις εταιρείες RCS&RDS,  Vivacom και Orange Ρουμανίας.

Η τελευταία ενδιαφέρεται για την Telekom Romania Mobile (TRM), θυγατρική κατά 100% της Telekom Romania, ενώ η Vivacom ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες της Telekom Romania στη σταθερή τηλεφωνία και στο Internet. H RCS&RDS, Νο 1 πάροχος Internet και συνδρομητικής τηλεόρασης στη Ρουμανία, ενδιαφέρεται για τις δραστηριότητες της Telekom Romania στη δορυφορική τηλεόραση. 

Υπενθυμίζεται πως η TRM είναι κατά 100% θυγατρική της Telekom Romania και ότι η τελευταία ελέγχεται κατά 54,01% από τον ΟΤΕ. Το υπόλοιπο 45,99% της Telekom Romania ελέγχεται από το ρουμανικό δημόσιο. Τα ρουμανικά μέσα επισημαίνουν ακόμη ότι τις διαπραγματεύσεις διεξάγει αποκλειστικά ο μέτοχος πλειοψηφίας, δηλαδή ο ΟΤΕ. Ο έτερος μέτοχος, το ρουμανικό δημόσιο απέχει, αλλά είναι σίγουρα ότι έχει καθοριστικό ρόλο στην αποδοχή ή όχι μιας προσφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται πολύ δύσκολο η ρουμανική κυβέρνηση να επιτρέψει να ευοδωθεί μια προσφορά προερχόμενη από εταιρεία ελεγχόμενη από ρωσικά συμφέροντα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της βουλγαρικής Vivacom, η οποία ελέγχεται από ρωσικά κεφάλαια.

Ενα άλλο πρόβλημα στην ευόδωση μιας συμφωνίας είναι ότι η Orange που ενδιαφέρεται για την TRM, ήδη κατέχει μερίδιο 35,7% στη ρουμανική αγορά κινητής τηλεφωνίας κατέχοντας την 1η θέση. Η TRM κατέχει την 3η θέση με μερίδιο 17,5% και μια συγχώνευση θα οδηγήσει στη δημιουργίας μιας επιχείρησης που θα ελέγχει μερίδιο άνω του 53% της αγοράς, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας από τέσσερις σε τρεις. Οι άλλοι δύο παίκτες κινητής είναι η Vodafone (34,6%) και η RCS&RDS (12,1%).

Πάντως, τα ρουμανικά Μέσα χαρακτηρίζουν πιθανή μια συμφωνία πώλησης της Τelekom Romania έως τα τέλη Αυγούστου. Για τον σκοπό αυτό πρόσφατα διαχώρισε τις δραστηριότητες κινητής με τη σταθερή, με στόχο να γίνει πιο εύκολη η διάθεση των δύο διακριτών δραστηριοτήτων του ομίλου στη γείτονα χώρα. Ο ΟΤΕ θέλει να απαλλαγεί από το βαρίδι της Ρουμανίας, καθώς οι δραστηριότητες εκεί εκτιμάται πως έχουν προκαλέσει ζημίες ύψους 1 δισ. ευρώ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει την έγκριση της Deutsche Telekom, η οποία πλέον καθοδηγεί την έξοδο της ελληνικής εταιρείας από την τελευταία επένδυση που διατηρούσε εκτός Ελλάδος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή