Χρέη που ξεπερνούν τα 30 εκατ. έχουν οι χρήστες των ΒΙΠΕ

Χρέη που ξεπερνούν τα 30 εκατ. έχουν οι χρήστες των ΒΙΠΕ

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 30 εκατ. ευρώ έχουν 700 εταιρείες-χρήστες στις κατά τόπους βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) της χώρας. Ο κύριος διαχειριστής των ΒΙΠΕ, η εταιρεία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, αναφέρει ότι μία σειρά επιχειρήσεων είτε δεν αποπληρώνει, είτε καταβάλει χρήματα έναντι για τις υπηρεσίες που δέχεται, είτε έχει παρελθούσες οφειλές. Κατά μέσον όρο, όπως σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθανάσιος Ψαθάς, η εταιρεία εισπράττει το 50% έως 60% των τιμολογούμενων υπηρεσιών.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες-χρήστες των υπηρεσιών ΒΙΠΕ στρέφονται νομικά κατά της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, κατηγορώντας την για υπέρογκες και στρεβλές χρεώσεις. Μάλιστα, έχουν υποβάλει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Tύπου για το σχετικό θέμα.

Παρά, όμως, τις όποιες νομικές προσφυγές,  όπως αναφέρθηκε χθες από τη διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, όλες οι υποθέσεις τελεσιδικούν υπέρ της. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της, πάνω από 100 υποθέσεις έχουν κριθεί στα δικαστήρια της χώρας υπέρ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Ο κ. Ψαθάς αναφέρθηκε ακόμη στην κρατική ΕΤΒΑ που στο παρελθόν είχε διαγράψει χρέη των εγκατεστημένων βιομηχανιών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορούσε τόσο οφειλές κοινοχρήστων προς τον διαχειριστή των βιομηχανικών πάρκων, αλλά και δάνεια της ΕΤΒΑ προς τις επιχειρήσεις. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί.

Αναφερόμενος ειδικά σε ερώτηση της «Κ» για την περίπτωση των βυρσοδεψείων της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, που στο παρελθόν τα λύματά τους διοχετεύονταν ανεπεξέργαστα στον Θερμαϊκό κόλπο, είπε ότι, «επί οκτώ χρόνια (που φιλοξενούνται στη ΒΙΠΕ) δεν αποζημιώνουν την παροχή της υπηρεσίας, έχοντας δημιουργήσει ένα συσσωρευτικό χρέος 8,5 εκατ. ευρώ». Την οφειλή αυτή, όπως είπε ο κ. Ψαθάς, στο τέλος της ημέρας καλείται να αποπληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος. Σημείωσε ότι η εταιρεία ανήκει κατά 65% στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατά 35% στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) -το γνωστό υπερταμείο.

Ο κ. Ψαθάς ανέφερε ακόμη ότι έχει επισκεφθεί τα 24 από τα 25 βιομηχανικά πάρκα που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Δεν έχει επισκεφθεί μόνον τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου Κρήτης που διέπεται από ένα παλαιότερο καθεστώς χρεώσεων. Στις επισκέψεις του αυτές παραδέχθηκε ότι όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για υψηλές χρεώσεις στα κοινόχρηστα, κατά κανόνα η συζήτηση κατέληξε «στη φύλαξη των πάρκων και στην περίφραξη».

Σημειώνεται ότι σήμερα οι 25 ΒΙΠΕ που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ φιλοξενεί περίπου 1.650 επιχειρήσεις. Από αυτές, περίπου οι 700 δεν πληρώνουν ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αντιστοιχώντας περίπου στο 43% των επιχειρήσεων. Συνολικά η εταιρεία διαχειρίζεται περίπου 51,3 χιλ. στρέμματα, εκ των οποίων η (αξιοποιήσιμη) βιομηχανική γη είναι 35,4 χιλ. στρέμματα. Από αυτά έχουν διατεθεί περί τα 28 χιλ. στρέμματα σε χρήστες, ενώ παραμένουν 7,3 χιλ. στρέμματα αδιάθετα.

Η διαθεσιμότητα γης κυμαίνεται σε οριακά επίπεδα, της τάξεως 1% όπως είναι στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, Βόλου και Ηρακλείου Κρήτης, έως 87% όπως είναι η ΒΙΠΕ της Εδεσσας. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι βαριά ζημιογόνος και μόνον φέτος μπορεί να εμφανίσει θετικά λειτουργικά κέρδη (EBITDA). Η  τελευταία χρήση που η επιχείρηση είχε  παρουσιάσει οικονομικά αποτελέσματα ήταν  το 2017, όταν  είχε εμφανίσει έσοδα ύψους 9 εκατ. ευρώ και ζημίες άνω των 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, πέρυσι η εταιρεία είχε λειτουργικές ζημίες ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Επένδυση στο Θριάσιο ύψους 158 εκατ. ευρώ

Χρέη που ξεπερνούν τα  30 εκατ. έχουν οι χρήστες των ΒΙΠΕ-1

Ο κ. Ψαθάς παραδέχθηκε ότι η κατασκευή των αποθηκών, έκτασης 260.000 τ.μ., δεν έχει ξεκινήσει.

Σε πέντε νέα έργα ποντάρει για ανάπτυξη η ETBA ΒΙΠΕ. Πρόκειται για τα έργα Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (ΘΕΚ), το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων, τη δημιουργία δύο νέων ΒΙΠΕ σε Πέλλα και Κοζάνη και, τέλος, την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η διοίκηση της εταιρείας εκθείασε το έργο του ΘΕΚ, γνωστό και ως Θριάσιο Ι, για το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς ήδη έχει συμφωνηθεί η μίσθωση των 3/4 των αποθηκευτικών χώρων. «Ηδη έχουμε συμφωνήσει τη μίσθωση του 100% των αποθηκευτικών χώρων που θα υλοποιηθούν στην περίοδο Τ1, ενώ υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και για το 50% των χώρων της περιόδου Τ2», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, κ. Ψαθάς. Την περίοδο Τ1 (2020-2022) αναμένεται να αναπτυχθεί το 50% των αποθηκευτικών χώρων και το υπόλοιπο 50% στην Τ2 (2021-2023). Ωστόσο, ο κ. Ψαθάς παραδέχθηκε ότι οι εργασίες κατασκευής των αποθηκών συνολικής έκτασης 260.000 τ.μ. δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, καθώς αναμένεται η έγκριση της επένδυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα από τις υπηρεσίες ανταγωνισμού (DG Comp). O ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά μόλις απάντησε στον πρώτο κύκλο ερωτήσεων που έθεσε η DG Comp και ότι αναμένει ένα δεύτερο κύκλο ερωτημάτων. Εκτίμησε, δε, ότι η εταιρεία θα λάβει το πράσινο φως για την επένδυση ύψους 158 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. Tο έργο θα δημιουργήσει 3.000 – 5.000 θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας, ενώ στην εταιρεία ΘΕΚ συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με 80% και η Goldair με 20%.

Το δεύτερο πιο σημαντικό έργο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι η δημιουργία του άτυπου βιομηχανικού πάρκου στα Οινόφυτα. Σύμφωνα με τον  διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, στα Οινόφυτα είναι εγκατεστημένο το 40% της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας, αλλά απουσιάζει μια οργανωμένη υποδομή φιλοξενίας των επιχειρήσεων.

Στόχος τώρα είναι να αναπτυχθεί μια υποδομή που θα διαδραματίσει ρόλο άτυπης ΒΙΠΕ. Το κόστος ανάπτυξης του έργου είναι 85 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 56 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους άμεσα ενδιαφερομένους, δηλαδή τις κατεστημένες επιχειρήσεις της περιοχής, και τα υπόλοιπα 29 εκατ. ευρώ θα επενδύσει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.  Επίσης θα δαπανηθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ έως 200 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανάπτυξη υποδομών πρόσβασης και τα δίκτυα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή