Ο ΔΗΚΤΗΣ (03/07/19)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φωτογραφικές» αναθέσεις

Στην καταγγελία για προσπάθεια δημιουργίας μονοψώνιου στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης, με την επιλογή συγκεκριμένων παρόχων, οι οποίοι και ανέλαβαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, προχώρησε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ). Σύμφωνα με το Κέντρο, με κλειστές προσκλήσεις, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας – Ανάπτυξης απηύθυναν πρόσκληση σε συγκεκριμένους φορείς της επιλογής τους, στα οποία μάλιστα λίγο πριν από τις εκλογές ανέθεσαν τα έργα κατάρτισης και πιστοποίησης. Βάσει των καταγγελιών, στόχος αυτής της πρακτικής είναι η υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων σε ελάχιστους τελικούς δικαιούχους και μέσω αυτών σε ελάχιστους αντίστοιχους παρόχους. Μάλιστα, το ΕΛΣΕΚΕΚ καλεί την επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανασχεδιασμό των προσκλήσεων, με στόχο την ουσιαστική λειτουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού…

«Συνωστισμός» δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η είσοδος των δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη συναινετική ρύθμιση των οφειλών τους και την προστασία της κύριας κατοικίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), μέχρι χθες το απόγευμα 3.244 ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και πέρασαν το πρώτο βήμα, δηλαδή την επιβεβαίωση και συμπλήρωση στοιχείων. Το δεύτερο βήμα, δηλαδή την άντληση στοιχείων από τράπεζες (οι οποίες, σημειωτέον, προβλέπεται να απαντήσουν εντός επτά ημερών), ολοκλήρωσαν 416.

Εκπτώσεις την επομένη των εθνικών εκλογών

Πολύ γρήγορα θα φανεί στο λιανεμπόριο εάν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής θα ενισχύσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη ή όχι. Κι αυτό διότι την επομένη των εκλογών, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, ξεκινούν οι θερινές τακτικές εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο 31 Αυγούστου. Την Κυριακή 14 Ιουλίου, πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Citi: Η Ν.Δ. μπορεί να πείσει τους δανειστές

Αν και η Κομισιόν εκτίμησε πρόσφατα ότι το δημοσιονομικό κόστος των προεκλογικών παροχών του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ για το 2019 και τα επόμενα χρόνια, και αυτό ίσως μειώσει το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβέρνησης, ωστόσο η φιλική στάση της Νέας Δημοκρατίας προς τις επιχειρήσεις ενδέχεται να πείσει τους δανειστές να δεχτούν μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, επισημαίνει η Citigroup σε σημείωμα προς τους πελάτες της. Οπως προσθέτει, παρά τον πολύ υψηλό δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την εποικοδομητική σχέση με τους δανειστές, οι οποίοι ακόμη κατέχουν το 80% περίπου του συνολικού χρέους της χώρας.

Ξαφνικές αλλαγές στα Δ.Σ. των Κεντρικών Αγορών

Ανησυχία προκαλούν στους επαγγελματίες του κλάδου οι ξαφνικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στις διοικήσεις των Κεντρικών Αγορών από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Η αρχή έγινε στις 19 Ιουνίου, όταν η ΕΕΣΥΠ διόρισε αιφνιδιαστικά νέο διοικητικό συμβούλιο στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), ενώ την περίοδο αυτή εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές στη διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) στην Αθήνα. Για τις αλλαγές αυτές δεν υπήρξε ενημέρωση των συλλογικών οργάνων των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό το ότι στη Θεσσαλονίκη, στις 18 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΑΘ και μόλις αυτή ολοκληρώθηκε, ο απερχόμενος πρόεδρος γνωστοποίησε στους συμβούλους ότι την επομένη το πρωί θα ανακοινωθεί από το υπερταμείο η νέα διοίκηση της Αγοράς, προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την έκπληξή τους. Οπως όλα δείχνουν, το υπερταμείο σκοπεύει να ακολουθήσει την ίδια τακτική και για τον ΟΚΑΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή