Κοντά στην απόκτηση δραστηριοτήτων της Edison η Εnergean

Κοντά στην απόκτηση δραστηριοτήτων της Edison η Εnergean

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαβορί του διαγωνισμού για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου πετρελαίου και φυσικού αερίου της Εdison εμφανίζεται η ελληνική εταιρεία Εnergean, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters σε σχετικό δημοσίευμά του. Σύμφωνα με κλαδικές και τραπεζικές πηγές που επικαλείται το Reuters, η ελληνική Energean πέρασε στον τελευταίο γύρο προσφορών για το χαρτοφυλάκιο της Edison μαζί με την Cairn Energy, και τώρα φαίνεται πως είναι το φαβορί. Η αξία των προσφορών για το χαρτοφυλάκιο της Edison δεν είναι σαφής, αναφέρει το Reuters. Η EDF (μητρική εταιρεία) και η Edison αναμένεται να λάβουν την τελική απόφαση τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η μία πηγή, ενώ τόσο η Edison όσο και οι Energean, EDF και Cairn αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, η απόκτηση αυτή θα οδηγούσε σε σημαντική επέκταση των δραστηριοτήτων της Energean στον αναπτυσσόμενο κόμβο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντική παρουσία στην offshore λεκάνη της Αιγύπτου.

Το χαρτοφυλάκιο της Edison περιλαμβάνει επίσης assets στην Ιταλία, την Αλγερία, την Κροατία, τη Βρετανική και Νορβηγική Βόρεια Θάλασσα καθώς και στην Ελλάδα, όπως φαίνεται σε παρουσίαση της εταιρείας. Οπως σημειώνει το Reuters, η απόκτηση του χαρτοφυλακίου της Edison θα αύξανε σημαντικά τη χρηματιστηριακή αξία της Energean, που σήμερα ανέρχεται σε 1,6 δισ. δολάρια, 15 μήνες μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και τη δευτερογενή εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Παράλληλα, τονίζεται ότι η Energean προετοιμάζει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξαγορά κατά τους τελευταίους μήνες, ενώ η όλη κίνηση χαρακτηρίζεται ως ένα τολμηρό στοίχημα εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η Edison παρήγαγε πέρυσι 50.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει αποθέματα 209,1 εκατ. βαρελιών σε 97 διαφορετικές παραχωρήσεις, άδειες και κοιτάσματα. Η παρουσία της ιταλικής Εdison στην Ελλάδα συνδέεται με τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου Eλλάδας – Βουλγαρίας (IGB) και στην εταιρεία Ποσειδών που έχουν συστήσει από κοινού με τη ΔΕΠΑ για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας. Η Εdison συμμετέχει επίσης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison, στην οποία μάλιστα αύξησε προσφάτως το μερίδιό της εξαγοράζοντας κατά το ήμισυ το ποσοστό της Ελλάκτωρ. Το άλλο μισό εξαγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ, με τις δύο εταιρείες να ελέγχουν σε ποσοστό 50% εκάστη την Εlpedison. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή